Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht vrijdag 28 mei
Sluiting COVID dag-HAP
Vandaag, vrijdag 28 mei, is de laatste dag dat u overdag gebruik kunt maken van de COVID-HAP voor het beoordelen van COVID (verdachte) patiënten uit uw dagpraktijk. Graag willen wij u wijzen op een aantal praktische zaken:
  • Het COVID huisartsenteam zal aankomende weken nog telefonisch bereikbaar zijn voor vragen op het telefoonnummer 088-0025098.
  • Wanneer u een COVID (verdachte) patiënt wilt insturen, doe dit dan altijd na telefonisch overleg met de dienstdoende specialist in het ziekenhuis. Is een patiënt bekend bij de longarts dan belt u de longarts, anders belt u de internist. Alle ziekenhuizen beoordelen COVID-patiënten. Kies dus het ziekenhuis waar de patiënt bekend is of het ziekenhuis wat qua locatie het meest logisch is. Zorg voor een goede overdracht inclusief behandelbeperkingen en wensen.
  • Volg voor de zorg van COVID patiënten thuis de geldende NHG-richtlijnen. Ivermectine en hydroxychloroquine hebben geen plaats in deze behandeling. Dexamethason is alleen helpend voor patiënten met mechanische zuurstofbehoefte. Voor patiënten zonder zuurstofbehoefte is de uitkomst van de behandeling met dexamethason bewezen slechter.
  • Denk aan trombose profylaxe bij een patiënt met COVID die bedlegerig is EN een voorgeschiedenis heeft van een DVT/longembolie of een actieve maligniteit. Zie ook hier
  • In de NHG leidraad zuurstof thuis vindt u indicaties en praktische hulp bij het aanvragen van zuurstof.
  • In de ANW-uren zullen de COVID-patiënten voorlopig nog steeds alleen beoordeeld worden op de “vieze kant” van de HAGA post.
Voorrang vaccinatie bij GGD
Wij willen u er nogmaals op wijzen dat vaccinatie met voorrang bij de GGD, enkel en alleen, geldt voor patiënten in uitzonderlijke gevallen zoals een actieve maligniteit waar behandeling gestart moet worden of een aankomende grote operatie. Aanvragen van patiënten die een ander vaccin willen zonder één van de bovenstaande uitzonderingen zullen niet in behandeling worden genomen. Wij willen u dus verzoeken deze aanvragen niet meer te verzenden.
 
De informatie die het landelijke GGD callcenter verstrekt dat met een briefje van de huisarts de patiënt een ander vaccin kan krijgen is onjuist. Wij horen zowel van patiënten als huisartsen dat dit veelvuldig wordt gecommuniceerd vanuit het landelijk callcenter. Dit hebben wij afgelopen weken meerdere keren terug gekoppeld aan de GGD. Helaas zonder resultaat. Wij hebben dit gemeld aan de LHV.
Er wordt nog steeds gezocht naar (huis)artsen voor vaccinatiestraten 
Wilt u zich als arts inzetten om iedereen die dat wil zo snel mogelijk te vaccineren? In de tijdelijke betaalde functie als medisch supervisor bij het Rode Kruis, biedt u medische inhoudelijke expertise en ondersteuning op de vaccinatielocatie.
Lees meer