Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht vrijdag 16 april
Veegronde en nieuw te vaccineren patiënten
Op 26 april zal via Hadoks de laatste veegronde plaats vinden van de WLZ en VG-instellingen. Voor nieuwe bewoners die nog niet zijn gevaccineerd is het incidenteel mogelijk dat u nog wordt benaderd om contra-indicaties en medicatie aan te leveren. U ontvangt een bericht van de instelling als de patiënt uiteindelijk is gevaccineerd door thuisvaccinatie.nl
Aanvulling vaccinatie uitzonderingsgevallen
Ter aanvulling op het bericht om in uitzonderlijke gevallen via de GGD een patiënt te laten vaccineren het volgende:
Het gaat hier echt alleen om uitzonderlijke gevallen en alleen op strikte medische indicatie. Het is belangrijk dat we hier als één Hadoks-regio, één lijn in trekken. Hierbij een aantal handvaten voor welke patiënten u een uitzondering zou kunnen maken:
  1. De huisarts of specialist is van mening dat de patiënt om medische redenen met spoed gevaccineerd dient te worden. Gedacht kan worden aan patiënten:
    • Die een oncologische behandeling ondergaan;
    • Die op korte termijn een grote operatie moeten ondergaan. Denk aan een open hart operatie bijvoorbeeld.
Het gaat dus expliciet niet om de mensen die (hoe schrijnend ook) niet naar buiten durven of patiënten die in de “normale” risico groepen vallen zoals patiënten met diabetes of hart en vaatziekten.
  1. De huisarts of specialist is van oordeel dat hun patiënt die volgens de strategie nu wel aan de beurt is, niet gevaccineerd kan/mag worden met vaccin A ((bijv. AZ) maar wel met vaccin B (bijv. Pfizer). Gedacht kan worden aan patiënten van wie het immuunsysteem zeer ernstig gecompromitteerd is EN die geen medisch specialist (in Nederland) hebben. (Immers anders had de specialist deze patiënt inmiddels al gevaccineerd). Deze patiënten zouden bij voorkeur in aanmerking komen voor een mRNA vaccin. Voorbeelden hiervan zijn:
    • Patiënten met een hematologische maligniteit of aandoening leidend tot zeer ernstige immunosuppressie;
    • Patiënten met ernstig nierfalen (dialyse of voorbereiding voor dialyse)
    • Patiënten na orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie en ernstig immuun gecompromitteerd en patiënten die hiervoor op de wachtlijst staan;
    • Patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis (primaire immuundeficiëntie)
ELV bed via COVID-HAP
Wanneer na beoordeling van de COVID-visite dokter blijkt dat ziekenhuis opname niet nodig is, maar thuisblijven ook geen optie is (bijvoorbeeld bij gebrek aan mantelzorg), dan koppelt de visite-arts dit terug aan de eigen huisarts. De eigen huisarts dient dan een bed te regelen (ELV-hoog, laag, hospice, etc). Dit doet u als volgt:
  • Bel de dienstdoende Specialist Ouderengeneeskunde (SO) : 088-0025080. Deze geeft een advies wat voor soort bed er geregeld moet worden.
  • Bel daarna TIP Haaglanden: 070-7561666. Hier geeft u door welk bed er nodig is. Van de dienstdoende organisatie krijgt u te horen wat zij aan informatie nodig hebben, dit kan vaak via zorgdomein verstuurd worden.
Een advies is om een tijdstip af te spreken waarvoor u terugkoppeling terug wilt hebben. Vraag ook om een contactpersoon en om een direct nummer waar ze te bereiken zijn. Indien de plek bekend is, en er moet vervoer geregeld worden, dan kan dit als er geen andere opties zijn via de meldkamer aangevraagd worden. Hiervoor kan een low care of medium care ambulance geregeld worden.