Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht donderdag 15 april
Toemame COVID-drukte
Niet alleen de RIVM cijfers blijven hoog, ook op de COVID-HAP merken wij dat de drukte blijft toenemen. Afgelopen week was het de drukste week sinds 1 jaar. Naast het gewone rooster werkt er nu standaard in de avond een extra COVID-arts mee. Ook in het weekend is er extra bezetting. Wij monitoren de drukte nauwlettend en zullen zo nodig verder opschalen.
 
De ziekenhuizen in onze regio zijn ook flink opgeschaald. Het lijkt dat zij tegen hun maximale IC-capaciteit zitten. Mede hierom komt het voor dat dat één van de ziekenhuizen tijdelijk een COVID-presentatie stop heeft op de SEH. Zo kunnen zij op de achtergrond (met name) de IC-patiënten uitplaatsen en zo weer ruimte creëren. Hierdoor kunt u verzocht worden contact op te nemen met het andere ziekenhuis. Om de veiligheid van onze patiënten te garanderen is er afgesproken dat er altijd minimaal één van de twee Haagse ziekenhuizen beschikbaar is voor de opvang van COVID-patiënten.
 
Wij blijven u vragen om vóór het insturen, goed met uw patiënt de behandelbeperkingen en wensen te bespreken en in uw verwijzing te noteren, zodat dit duidelijk is voor de specialisten. Verder is het fijn als u de patiënt alvast informeert dat er een mogelijkheid is dat hij of zij in een ander ziekenhuis zal worden opgenomen.

Van de specialisten in de ziekenhuizen hebben wij te horen gekregen dat zij veel hulp krijgen van de huisartsen bij het vervroegd ontslaan van COVID-patiënten met zuurstof naar huis. Iets waar wij heel trots op zijn!
 
Landelijk is op dit moment de verwachting dat we langs een code zwart scenario “zullen schuren”, maar dat de ziekenhuizen het net zullen redden. Mocht dit aankomende dagen tot weken toch niet het geval zijn, dan zullen wij het zogenoemde regionale fase 3 plan in werking stellen. Dit plan is opgesteld door alle ketenpartners samen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een overzichtelijke sheet  van dit plan. Deze zullen wij met u delen zodra deze gereed is. 
Voortzetting COVID-HAP
Gezien de aanhoudende drukte met betrekking tot COVID-patiënten is er in overleg met de zorgverzekeraars besloten om de COVID-HAP overdag in ieder geval voort te zetten tot en met 16 mei. Op 4 mei zal er besloten worden of voorzetten tot 1 juni reëel is, afhankelijk van de cijfers. Het rooster van 1 mei tot en met 16 mei zal aanstaande vrijdag 16 april om 12.00 uur online gaan. Ook zullen hier de extra avonddiensten en weekenddiensten open gezet worden.
Centraal vaccineren samen met de GGD
Gezien de huidige onduidelijkheden over de te vaccineren doelgroepen door de huisartsen staan onze gesprekken met de GGD even “on hold”.  Deze zullen weer opgepakt worden afhankelijk van het  landelijke beleid.
Vaccineren van patiënten onder de 60 jaar met BMI > 40 en syndroom van Down
Gisteren heeft u van de SNPG een mail ontvangen. Hierin wordt u opgeroepen om onderstaande patiënten actief op te roepen en met voorrang een afspraak te laten maken bij de GGD voor een mrna-vaccin. U dient hen een uitnodigingsbrief  - met naamsticker - en een gezondheidsverklaring toe te sturen. Zij moeten deze afspraak gemaakt hebben voor aanstaande maandag 19 april.
 
Het gaat om de volgende doelgroepen:
  • Patiënten met BMI > 40 geboren 1-1-1961 tot en met 31-12-2005
  • Patiënten met het syndroom van Down geboren 1-1-1961 tot en met 31-12-2005
Let op: Via de Harop app hebben wij u laten weten dat wij pas vandaag de informatie hebben gekregen dat u op de pdf-uitnodiging van het RIVM een sticker met de naam van de patiënt moet plakken. De GGD heeft een persoonlijke uitnodiging nodig. Mocht u de uitnodigingen zonder sticker al verstuurd hebben, zullen deze patiënten gelukkig wel gevaccineerd kunnen worden. 

Indien bovenstaande patiënten niet mobiel zijn kunt u hen aanmelden voor thuisvaccinatie via het aanmeldformulier in de mail van SNPG.
Afspraken met GGD Haaglanden over vaccinatie uitzonderingsgevallen
Wij hebben met de GGD Haaglanden afspraken gemaakt om in zeer uitzonderlijke gevallen uitzondering te maken op de landelijke vaccinatiestrategie. Hieronder vallen twee categorieën:
  1. De huisarts of specialist is van mening dat de patiënt om medische redenen met spoed gevaccineerd dient te worden. Op dat moment kan de huisarts of specialist contact opnemen met de IZB-arts.
  2. De huisarts of specialist is van oordeel dat hun patiënt die volgens de strategie nu wel aan de beurt is, niet gevaccineerd kan/mag worden met vaccin A ((bijv. AZ) maar wel met vaccin B (bijv. Pfizer). Op dat moment dat de patiënt gevaccineerd dient te worden met een vaccin dat de GGD voorhanden heeft, kan de huisarts of specialist contact opnemen met de dienstdoende IZB-arts.
Voor beide situaties geldt dat de huisarts (en dus niet de patiënt) contact opneemt met de GGD via de email met: heinrich.brockhoff@ggdhaaglanden.nl . Graag in de mail de situatie vermelden en het telefoonnummer waarop de huisarts en de patiënt bereikt kunnen worden.
 
Mocht er overleg nodig zijn dan neemt de GGD-arts contact met de huisarts op. Mocht hij op basis van de mail akkoord zijn dan wordt er direct met de patiënt contact opgenomen om een afspraak te maken. De uitkomst van de beslissing wordt altijd terugkoppelt aan de huisarts.