Hadoks Online lezen  |  Afmelden
OPEN nieuwsbrief
Voorbereidingen op de PGO
In de vorige nieuwsbrief hebben wij u geïnformeerd over de landelijke verplichting tot technische PGO toegang. In deze nieuwsbrief kunt u meer lezen over de richtlijn die gesteld is met betrekking tot technische PGO toegang, wat de richtlijn voor u betekent, welke stappen er genomen moeten worden en wat Hadoks hierin voor u kan betekenen.
 
Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen hebben patiënten het recht om vanaf 1 juli 2021 via een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) toegang te krijgen tot hun medische gegevens. Om dit mogelijk te maken moeten huisartsen hun patiënten technisch toegang geven via de PGO en u zal als huisarts hiervoor enkele stappen moeten ondernemen. 
Uitnodiging webinar
Het aan patiënten verplicht technisch toegang geven via PGO is voor veel huisartsen nieuw, er komt veel informatie op u af. Daarom organiseren wij op donderdag 18 februari een webinar. In dit webinar zullen wij u meenemen in de stappen die genomen moeten worden en is er de gelegenheid om vragen te stellen.
  
Datum: donderdag 18 februari a.s.
Tijd: in verband met de avondklok van 16.30 - 17.30 
Klik hier om deel te nemen aan de webinar
Verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal?
We merken dat er soms wat verwarring is over het verschil tussen het patiëntenportaal en de PGO. PGO’s worden door patiënten zelf aangeschaft, het portaal wordt door de huisarts aangeboden. Met een portaal kunnen patiënten naast online inzage ook gebruikmaken van aanvullende mogelijkheden zoals een eConsult, afspraken maken en herhaalmedicatie aanvragen. Ook de dossierinzage via het portaal is uitgebreider dan in de PGO. De PGO heeft als voordeel dat het patiënten in de komende jaren zal helpen met één app zijn/haar gegevens bij meerdere zorgdisciplines op te halen. Uiteindelijk zullen de functionaliteiten van portaal en PGO naar elkaar toegroeien. 
Stappen om PGO’s toegang te geven op uw HIS

Eind februari zijn de meeste technische aanpassingen in de HIS-en, die zorgen voor online inzage via een PGO, gereed.  Voor u om aan de richtlijn -die 1 juli a.s. van kracht wordt- te voldoen, is het belangrijk dat u uw HIS klaarmaakt voor technisch toegang voor de PGO’s. Dit doet u in een aantal stappen. Iedere praktijk is echter anders en daarom zijn de stappen ook voor iedere praktijk anders. OPEN heeft daarom voor u een online OPEN Interactief Stappenplan klaargezet. Hiermee kunt u precies zien waar u als praktijk staat en wat er nodig is om aan de richtlijn te voldoen. In dit stappenplan staan een aantal voor u waarschijnlijk onbekende begrippen die wij onderaan deze nieuwsbrief toelichten.  
 
Centraal in bovengenoemd stappenplan staat uw aansluiting op een zogenoemde Dienstverlener Zorgaanbieder, DVZA. Dit is een softwareapplicatie en met deze applicatie kan elke praktijk technisch toegang bieden aan alle beschikbare PGO’s. Elke HIS-leverancier kiest zijn eigen DVZA waar u vervolgens een contract mee sluit. De stappen die u moet ondernemen vindt u in het bovengenoemd stappenplan
In onze regio hebben we te maken met de volgende HIS / DVZA combinaties

Leverancier  DVZA 
 CGM  eigen DVZA
 Promedico  LSP+
 Medicom  Hinq
 Chipsoft  LSP+
 MicroHis  eigen DVZA
 TetraHis  eigen DVZA
Kosten voor deze PGO-ontsluiting
Helaas blijkt dat er voor praktijken kosten zijn verbonden aan de aansluiting. Dit was van tevoren niet bekend en daarom is op twee manieren actie ondernomen.
  • De 56 OPEN Regionale Coalities, waaronder Hadoks, hebben zich hard gemaakt bij de leveranciers om de aansluitkosten zo laag mogelijk te houden.
  • Ook hebben deze Coalities hun onvrede geuit over deze onvoorziene kosten aan Zorgverzekeraars Nederland en aan het Ministerie van VWS. Zorgverzekeraars Nederland en het Ministerie van VWS hebben hier welwillend op gereageerd en er wordt momenteel gewerkt aan een duurzame oplossing. Hangende deze gesprekken zult u wel voor de DVZA moeten betalen. Wij informeren u zodra hier nieuws over is.
Omdat veel begrippen nieuw zijn bieden wij graag meer detail in het webinar op donderdag 18 februari a.s..  U kunt dan ook direct uw vragen stellen. We begroeten u graag digitaal tijdens onze webinar!

* Begrippen in het OPEN Interactief Stappenplan
DVZA: dienstverlener zorgaanbieder (interface tussen de PGO’s en uw HIS)
DVP: dienstverlener patiënt (PGO)
ZAL: zorgaanbiederslijst  (de naam waaronder u gevonden kan worden in de PGO’s)