Hadoks Online lezen  |  Afmelden
OPEN nieuwsbrief
23 december 2020
Landelijke verplichting tot technische PGO toegang
Op 3 november werd de richtlijn bekend dat patiënten vanaf 1 juli 2021 recht hebben op technisch PGO toegang tot hun medische gegevens bij hun huisarts. De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) biedt patiënten toegang tot hun medische gegevens bij het ziekenhuis, fysiotherapeut, apotheek én bij hun huisarts. Landelijke koepels van deze zorgdisciplines hebben zich verenigd in PGO-alliantie om te zorgen voor promotie en begeleiding van landelijke ingebruikneming van de PGO. Ieder van deze zorgdisciplines verplicht zich in de komende tijd om zijn patiënten technisch toegang te geven via dit PGO. 
 
Alle praktijkhouders zullen dus per 1 juli 2021 technisch PGO toegang voor hun patiënten beschikbaar moeten hebben. Dat geldt ook voor praktijkhouders die via het OPEN programma hun patiënten al online inzage bieden via het patiëntenportaal (portaal-route). Daarmee krijgen hun patiënten keuze uit twee manieren van toegang tot hun dossier. 
 
Deze PGO richtlijn voor huisartsen komt niet voort uit het OPEN programma. De OPEN regio’s zijn wel gevraagd om huisartsen te faciliteren bij de inrichting van deze technische PGO toegang. Het realiseren van technisch toegang tot de PGO verloopt in een aantal stappen. Er kunnen jaarlijkse kosten mee zijn gemoeid. Dit artikel van de LHV biedt u hierover verdere toelichting. De Hadoks Regionale Coalitie zal u in 2021, naast het OPEN traject, ook in deze stappen bijstaan. 
 
Hoe komt dit samen in uw OPEN traject?
PGO-route

Behoort u tot de vijf praktijkhouders in de regio Haaglanden die online inzage via de PGO willen realiseren? Dan is voor u het verlenen van technisch PGO toegang tevens de eerste stap van uw OPEN traject. U start hiermee in het begin van 2021. Daarbij is het van belang dat u in maart deze technisch PGO toegang heeft gerealiseerd en dat u dan een aantal van uw patiënten via hun PGO daadwerkelijk toegang heeft gegeven tot hun medische gegevens. Vanaf april start u met de implementatie van deze online PGO inzage in uw zorgproces. En vanaf 1 juli begint u met het motiveren van patiënten en uw medewerkers voor gebruik van online inzage via de PGO. In dit traject wordt u ondersteund door de Hadoks Regionale Coalitie. 

Portaal-route

Koos u, net als veruit de meeste praktijkhouders in de regio en in Nederland, voor de OPEN portaal-route? Dan heeft u technisch toegang via uw portaal in de afgelopen maanden geregeld en ook heeft u online inzage via het portaal grotendeels geïmplementeerd in uw zorgproces. U start volgend jaar met het stimuleren van het gebruik van uw portaal en u regelt tevens technisch PGO toegang. In beide wordt u ondersteund door de Hadoks Regionale Coalitie. Degenen die technisch toegang via het portaal nog niet hebben gerealiseerd, kunnen dit nog regelen vóór 31 december 2020. De Hadoks Nieuwsbrief van 23 oktober toont hierover alle details.

Uw OPEN tegemoetkoming trefzeker declareren
De tegemoetkoming voor uw inspanningen voor OPEN kunt u declareren bij uw verzekeraar. Het blijkt dat deze declaratie niet altijd goed gaat. Daarom vindt u hier een handreiking om de honorering van uw declaratie zeker te stellen. 
 
Voldoen aan 4 voorwaarden

Verzeker u ervan dat u heeft voldaan aan de vier voorwaarden voor declaratie:
  1. U heeft het contract met OPEN (Verklaring van Deelname) getekend 
  2. Uw assistent, uw praktijkondersteuner en uzelf heeft de eLearning 1 volbracht. Het OPEN Programmabureau geeft uw gegevens door aan de verzekeraar. 
  3. U heeft het voorlichtingsmateriaal dat wij u stuurden in gebruik genomen. 
  4. U heeft tenminste één patiënt toegang gegeven tot zijn dossier. Uw portaalleverancier geeft uw gegevens door aan de verzekeraar
U kunt alle details nalezen in onze nieuwsbrief van 23 oktober j.l.  Wanneer uw verklaring is afgewezen is het van belang om de leverancier van uw portaal te vragen of hij de patiënt-inzage die u verleent (voorwaarde 4) kan bevestigen en wanneer hij deze bevestiging heeft doorgegeven aan uw verzekeraar. Ook is het goed om na te gaan of de AGB-code die vermeld staat op het contract voor uw portaal, overeenkomt met de AGB-code waarmee u zich voor OPEN heeft opgegeven. Wanneer die niet hetzelfde zijn wordt uw declaratie afgewezen.
 
Uw OPEN tegemoetkoming niet te vroeg declareren

Uw verzekeraar heeft de OPEN statusinformatie van uw praktijk nodig om uw declaratie te beoordelen. Te vroeg declareren kan als gevolg hebben dat uw statusinformatie nog niet beschikbaar is bij beoordeling door uw verzekeraar en leidt dan zeker en direct tot afwijzing. 
 
De gouden regel: vier maanden wachten
Wanneer u er zeker van wilt zijn dat uw statusgegevens beschikbaar zijn bij de beoordeling van uw declaratie, dan is de meest zekere route als volgt: zodra u aan de vier voorwaarden heeft voldaan, wacht u tenminste 4 maanden op de eerstvolgende eerste week van een kwartaal om te declareren. 
 
Eerder declareren is vaak ook mogelijk maar is ook complexer
Vaak kunt u al eerder declareren. Daarvoor is het belangrijk dat u zich rekenschap geeft van de looptijden van de gegevensstromen. De OPEN statusgegevens van uw praktijk worden slechts eens per kwartaal verzameld. Daarbij duurt het een volle maand voordat deze OPEN statusinformatie uw verzekeraar bereikt (hier zijn namelijk vier organisaties bij betrokken). Omdat u in de eerste week van het kwartaal declareert, moet u er dus voor zorgen dat u uw eerste patiënt inzage heeft gegeven (voorwaarde 4) minimaal een volle maand vóór de start van het kwartaal waarin u declareert.  In het gunstigste geval wacht u dan slechts 1 maand met declareren.
 
Wanneer u pas binnen deze maand of in de daaropvolgende drie maanden aan de vier voorwaarden voldoet, dan kunt u pas declareren in de eerste week van het daaropvolgende kwartaal. U moet dan in het slechtste geval dus bijna 4 maanden wachten met declareren op de eerste week van het daaropvolgend kwartaal. Vroeger declareren zal dan steeds leiden tot afwijzing. 
 
Een voorbeeld
Wanneer u in de eerste week van januari wilt declareren, dan moet u uw eerste patiënt al vóór 1 december toegang hebben gegeven (voorwaarde 4). Wanneer uw eerste patiënt pas 2 december toegang kreeg, dan zal uw declaratie gedurende de betreffende maand december en gedurende het daarop volgend kwartaal worden afgewezen. U kan dan pas in de eerste week van april declareren. U moet in dat geval dus 4 maanden wachten met declareren. 
 
Conclusie
Declareer uw OPEN tegemoetkoming op zijn vroegst in de eerste week van het kwartaal dat start tenminste 1 maand nadat u aan de vier OPEN voorwaarden voldoet. U kunt dan ook later declareren. U bent altijd veilig wanneer u, na te hebben voldaan aan de 4 voorwaarden,  tenminste 4 maanden wacht op de eerstvolgende week van een kwartaal. 31 december 2022 is het allerlaatste moment dat u uw OPEN declaratie kunt inzenden.