Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Memo OPEN / Online inzage
23 oktober 2020
De eindsprint van de eerste fase
In het voorjaar heeft vrijwel elke praktijkhouder in de regio Haaglanden zich gecontracteerd voor de Hadoks Regionale Coalitie. Er is sinds die tijd veel gebeurd maar er moeten nog een paar cruciale stappen genomen worden om uiterlijk 31 december 2020 te voldoen aan de eisen van het regionale OPEN programma en om patiënten toegang te geven tot hun dossier. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over.

Online inzage middels portaal beschikbaar voor Haaglanden regio

In de afgelopen maanden hebben de leveranciers van portalen online inzage mogelijk gemaakt. Zo hebben PharmaPartners (MGN) en Tetra (Bicks patiënt) online inzage toegevoegd aan hun portaalomgeving. Ook Pharmeon maakt al enige tijd online inzage mogelijk voor alle HIS’en waar hun ‘Uw Zorg Online’ mee gekoppeld is. CGM legt deze maand nog de laatste hand aan de inzage-functie via het Pharmeonportaal. 

 

We hebben gemerkt dat een aantal praktijken nog geen contact hebben gehad met hun leverancier. We raden u sterk aan dit spoedig te doen. Leveranciers hebben immers een bepaalde levertijd vanaf het moment dat u uw contract getekend heeft. Hiermee zijn er, rekening houdend met de vakantietijd, slechts nog een paar weken om tot actie te komen. Een werkend portaal met patiënttoegang tot het eigen dossier is één van de vier voorwaarden om uw OPEN tegemoetkoming te kunnen declareren. 

Online inzage ook mogelijk middels de PGO
Omdat de Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’en) nog sterk in ontwikkeling zijn, er momenteel nog sprake is van een onoverzichtelijk aanbod van PGO oplossingen en omdat de PGO bij patiënten nog geheel onbekend is, adviseert Hadoks om voor het realiseren van online inzage zeker de komende twee jaar gebruik te maken van een patiëntenportaal. U heeft dan een goed ontwikkelde beheeromgeving, zicht op inzagestatistieken, betrouwbare HISkoppeling, goede ondersteuning en u weet welke dossiervelden de patiënt ziet.
 
Uiteraard zijn praktijkhouders vrij om te kiezen of zij online inzage willen realiseren middels een patiënten-portaal of via een PGO. Een PGO wordt door de patiënt aangeschaft en beheerd. Koppeling van de door Medmij gecertificeerde PGO’en met uw HIS zal vanaf 1 januari 2021 mogelijk gemaakt worden. De deadline voor OPEN deelname via de PGO ligt in de zomer van 2021. Wanneer u besluit om online inzage via een PGO te realiseren en aan de OPEN voorwaarden te voldoen dan biedt onze regionale coalitie u toegesneden ondersteuning en een andere planning. Wilt u daarom uw keuze voor de PGO  zo snel mogelijk maar in ieder geval vóór 8 november 2020, melden door een email te sturen naar open@hadoks.nl

Hoe te voldoen aan voorwaarden voor tegemoetkoming? 

Huisartsenpraktijken die deelnemen aan het OPEN-programma kunnen een tarief van € 2,83 per patiënt declareren bij hun verzekeraar. Dit is een vergoeding voor de inzet om online inzage aan te bieden aan patiënten. Om deze tegemoetkoming te ontvangen moet u voldaan hebben aan vier voorwaarden. De deadline is door het OPEN programmabureau voor ons gesteld op 31 december 2020. Voorwaarden voor tegemoetkoming:
  1. U heeft een Verklaring van Deelname ondertekend als bewijs dat u deelneemt aan de Hadoks Regionale Coalitie. Van bijna ieder van u hebben wij deze verklaring van deelname ontvangen. Wanneer u nog niet heeft getekend maar alsnog wilt deelnemen, neem dan contact met ons op via open@hadoks.nl
  1. U en uw medewerkers hebben een geaccrediteerde scholing gevolgd door de OPEN e-learning 1 die in onze regio is aangeboden te voltooien. Wanneer u en uw medewerkers deze e-learning 1 nog niet zijn gestart, zoek dan naar de uitnodiging die u of uw praktijkmanager heeft ontvangen in een mail afkomstig van projectopen@lpx.nl. Daarin staat een link waarmee u uzelf en uw medewerkers kunt inschrijven voor deze online training. 
  1. U heeft uw patiënten voldoende geïnformeerd over de wijze waarop zij de eigen gezondheidsgegevens online kunnen inzien.

    Het OPEN programma verlangt van u dat u uw patiënten goede voorlichting biedt over de mogelijkheid tot online inzage en over de waarde hiervan. Hadoks is, in samenwerking met OPEN, momenteel bezig met het vervaardigen van meerdere communicatiemiddelen zoals een flyer, poster, patiëntenbrief, een video voor uw wachtkamermonitor en tekst voor op uw website en in uw nieuwsbrief. Alle praktijken die deelnemen aan de Hadoks Regionale Coalitie ontvangen zeer binnenkort een pakket met flyers en twee posters. Alle andere middelen worden digitaal beschikbaar gesteld op de website van Hadoks. Wanneer u eerder aan de slag wilt gaan, kunt u werken met de digitale bestanden die op deze pagina door OPEN ter beschikking worden gesteld. 
  1. U heeft online inzage technisch werkend  en beschikbaar voor uw patiënten conform ‘Richtlijn Online inzage in het H-EPD door patiënt’. Pas wanneer u uw eerste patiënt inzage heeft verleend voldoet u aan deze voorwaarde

Online inzage voor minderjarigen 

OPEN adviseert huisartsen om voorlopig geen online inzage in de dossiers van kinderen onder de 16 aan te bieden. Alhoewel OPEN is bedoeld om online inzage te bieden aan alle burgers, zijn er nog technische onvolkomenheden die maken dat de privacy van kinderen tussen 12 en 16 niet goed is beschermd. Huisartsen die deze minderjarigen wel toegang geven zijn er zèlf verantwoordelijk voor dat dit rechtmatig gebeurt en blijft gebeuren. Meer details over online inzage voor minderjarigen leest u op deze pagina

Op welk moment declareren? 

Declaratie van de OPEN tegemoetkoming geschiedt in één keer. Bij elke declaratie van een OPEN tegemoetkoming controleren verzekeraars of er is voldaan aan bovenstaande vier voorwaarden. Deze controle wordt mogelijk gemaakt middels informatie die door OPEN en door leveranciers via het Vecozo-platform aan de verzekeraars ter beschikking wordt gesteld. 
 
Formeel gesproken kunt u declareren vanaf 1 oktober jl. tot eind 2022. LHV adviseert echter om niet te snel te declareren. Het proces van verzamelen en verzenden van de controle-data voor uw aanvraag verloopt namelijk traag en in maandelijkse rondes. Een beoordeling van uw aanvraag komt zo gemakkelijk te vroeg en kan leiden tot misverstanden. Daarnaast kunt u overwegen te wachten met declareren tot 2021 omdat de verwachting is dat de tegemoetkoming van  € 2,83 dan zal worden geïndexeerd voor inflatie. Wij zullen u hierover berichten zodra dit wordt bekendgemaakt.

Elektronische inzage 

Wanneer u heeft besloten om niet aan het OPEN programma voor online inzage deel te nemen en wilt afzien van de OPEN tegemoetkoming, maar wel wilt voldoen aan de wettelijke verplichting tot elektronische inzage, dan kunt u gebruik maken van de optie om op aanvraag een kopie van het gehele dossier te plaatsen op een USB stick. Deze optie is al vanaf 1 juli jl. beschikbaar op alle HIS’en.