Hadoks Online lezen  |  Afmelden
26 juni 2020
Afgelopen woensdag heeft Hadoks haar eerste webinar voor Online Inzage / OPEN verzorgd. We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun deelname. Wij bespraken hier vragen als . . .

Hoe het OPEN programma is opgezet voor onze regio?
Hoe uw patiënten voorgelicht worden over hun inzage mogelijkheden?
Welke afspraak u maakt met uw ICT leverancier?
Wat de beste aanpak is voor uw praktijk? 

U kunt dit webinar tot en met 10 juli in zijn geheel terugzien via deze koppeling.

Het webinar had 180 deelnemers en er waren veel vragen die lang niet allemaal konden worden beantwoord. Daarom presenteren wij hieronder onze antwoorden op uw meestgestelde vragen. In het volgend webinar zullen wij in meer detail ingaan op de meest prangende vragen.
Wanneer moet ik mijn Online Inzage op orde hebben?
Vanaf 1 juli zijn alle patiëntenportalen technisch beschikbaar. Uw ICT leverancier is dan ook klaar om met u afspraken te maken over uw e-healthpakket en uw voorkeursdatum voor vrijgave van de dossiers. Wij adviseren u om er voor te zorgen dat u en uw medewerkers de e-Learning in juli hebben afgerond. Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt gezorgd voor publiciteit en voorlichtingsmaterialen voor uw patiënten. In deze drie maanden kunnen u en uw medewerkers training ontvangen van uw ICT leverancier, vertrouwd raken met de nieuwe digitale omgeving, uw dossiers op orde brengen, afspraken maken met uw collega’s over aanpak en werkwijze en kunt u uw patiënten voorlichten. Het is te adviseren om gebruik te maken van dit momentum gedurende deze drie maanden; formeel gesproken moet u uw online inzage voor 31 december 2020 op orde hebben.
Welke controle heb ik op vrijgeven van informatie?
De informatievelden die vanuit het patiëntendossier zichtbaar worden gemaakt zijn hier beschreven op de OPEN Website. Deze velden worden pas zichtbaar vanaf het moment dat u dit heeft afgesproken met uw ICT leverancier en, voor de meeste portalen, pas wanneer uw patiënt zich voor het portaal heeft aangemeld en u zijn dossier vrijgeeft. Vanaf dat moment staan al deze velden default op “zichtbaar”. De E en P regel worden slechts getoond vanaf 1 juli 2020. Wij vragen u bij het vrijgeven van dossiers te streven naar maximale transparantie en om met uw patiënt in gesprek te gaan over onduidelijkheden of verschillen van opvatting. Echter, u heeft te allen tijde de mogelijkheid om per patiënt voor deze velden “zichtbaarheid” uit te schakelen. Hiervoor dient u echter een gegronde reden te hebben gerelateerd aan de gezondheid en welbevinden van uw patiënt.
Geef ik kinderen onder 16 jaar ook Online Inzage?
Kinderen kunnen vanaf 12 jaar hun eigen portaalaccount aanvragen. Van 12 tot 16 jaar kunnen ouders meekijken in dat dossier. Echter, kinderen moeten expliciet en formeel toestemming geven voor dit inzagerecht van hun ouders. Het OPEN Programmabureau adviseert huisartsen om het dossier van patiënten onder 16 jaar vooralsnog niet vrij te geven. Dit omdat hun toestemming en intrekking van toestemming voor ouderlijk meekijken technisch nog niet goed geregeld is. Lees hier verder over hun motivatie voor dit advies.
Hoe wordt onze nieuwe wijze van dossiervoering vergoed?
Nu uw patiënt meekijkt in zijn dossier, schrijft u uw verslag in begrijpbare taal, geeft u toelichting op kritische labuitslagen, vertraagt u de vrijgave van labuitslagen met verstrekkende implicaties, etc. Uw extra tijd voor het inregelen met uw medewerkers van deze nieuwe manier van verslagleggen wordt gecompenseerd door uw OPEN tegemoetkoming van € 2,83 per patiënt. Voor uw reguliere dossiervoering waar uw patiënt nu op meeleest geldt vooralsnog geen andere vergoeding dan voorheen.
Wordt Online Inzage toegankelijk voor alle patiënten ?
Teksten en plaatjes in de voorlichtingsmaterialen die wij in de zomer voor onze regio ontwikkelen zullen zijn gecheckt door Pharos op inclusiviteit. Wij streven er naar zo veel mogelijk materialen in meerdere talen te produceren. Wanneer niet-Nederlandstaligen het patiëntenportaal op de computer bekijken, dan kan de Chrome browser zorgen voor een redelijke vertaling van alle teksten. Sommige portaalleveranciers zoals die van MGN bieden op aanvraag ook een Engelstalige omgeving.

Wij houden u van de verdere ontwikkelingen op de hoogte via onze nieuwsbrief. Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met:

Mark Hartevelt - Projectleider Online Inzage
open@hadoks.nl