Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Memo OPEN / Online inzage
16 juni 2020
Uw eerste stap naar online inzage
Vanaf 1 Juli maken de patiëntportalen landelijk online inzage mogelijk voor patiënten. We willen u in dit memo graag informeren over de manier waarop Hadoks u binnen het OPEN Programma ondersteunt en over de eerste stap die u moet maken om online inzage mogelijk te maken: het kiezen van het meest geschikte eHealth pakket voor uw praktijk. Het Hadoks Webinar OPEN / Online inzage biedt u aanvullende informatie. Dit Webinar vindt plaats op woensdag 24 juni en start om 20.00 uur. Om deel te nemen vindt u hier de uitnodiging.
Het OPEN programma voor de komende maanden
Hadoks faciliteert de komende maanden binnen het OPEN Programma een reeks gebeurtenissen die voor u van belang zijn. Hieronder ziet u de kalender van deze gebeurtenissen voor de regio Haaglanden. 

Toelichting op deze gebeurtenissen vindt u hier.
Wat is het meest geschikte e-Health pakket?
Portaal of PGO? 
Als huisarts heeft u in principe de keuze op welke wijze u gegevens openstelt voor uw patiënten. Dit kan via een patiëntenportaal of via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). De Hadoks regionale coalitie ziet potentie in een PGO, maar pas op middellange termijn. Momenteel de Hadoks regionale coalitie de voorkeur aan een patiëntenportaal vanuit de volgende drie overwegingen:

Wachten op solide proposities -  Er zijn veel spelers op de markt van PGO’s, echter de proposities zijn nieuw en verre van uitontwikkeld. Hoe en wanneer de PGO daadwerkelijk als goede oplossing voor online inzage ingezet kan worden is onduidelijk. Wij verwachten pas in het begin van 2021 meer helderheid hierover. 

Belang van integratie -  De effectiviteit van online inzage wordt aanmerkelijk vergroot wanneer die wordt geïntegreerd met andere e-Health diensten zoals e-Consult, online afspraken maken of herhaalrecept aanvragen. Het aanvragen van een recept kan voor een patiënt namelijk reden zijn om ook het eigen dossier in te willen zien. En omgekeerd zal een patiënt met vragen over haar online dossier eerder een e-Consult aanvragen dan een fysiek consult. Deze integratie is in portalen optimaal geregeld, in PGO’s is deze integratie nog in ontwikkeling. 

Tegemoetkoming OPEN-  Een portaal geeft de mogelijkheid om al in de herfst van 2020 uw vergoeding van € 2,83 per patiënt te declareren. Omdat de connectie van alle PGO’s met uw HIS pas gepland staat op 1 januari 2021, bent u met een PGO op zijn vroegst pas in het voorjaar van 2021 in staat te voldoen aan de voorwaarden voor deze tegemoetkoming. 

Kiezen uit verschillende e-Health diensten voor uw portaal
De bedoeling van de de koepels LHV, NHG en InEen met de introductie van het OPEN programma is het vergroten van de eigen regie van patiënten en verbeteren van kwaliteit van zorgverlening. De meeste portaalleveranciers bieden hun e-Healthdiensten aan in verschillende pakketten, variërend van simpel (slechts online inzage zoals vereist door OPEN) tot uitgebreid (inclusief eHealth diensten). We raden u aan te kiezen voor een samenstelling van diensten die het beste past bij de aanpak en ambitie van uw praktijk. 

We raken allemaal gewend aan digitale ondersteuning van diensten; we regelen onze bankzaken online, we plannen onze vakantiereis online, etc.. En in toenemende mate verwachten patiënten deze digitale ondersteuning ook van hun huisarts. De afgelopen maanden hebben, door de COVID19 crisis, de meesten van u de toegevoegde waarde van digitale ondersteuning van zorg ervaren: e-Consult, beeldbellen, uitslagen, afspraak maken, etc.. Het zijn juist deze “gemaksdiensten” die patiënten ertoe bewegen om uw patiëntenportaal op te zoeken en uiteindelijk ook geïnteresseerd te raken in de inhoud van hun eigen dossier. Het is evident dat zowel persoonsgerichte zorg, geïntegreerde zorg als blended care in belangrijke mate kunnen worden versterkt met e-Healthdiensten (Visie digitalisering huisartsenzorg,  LHV, NHG, InEen). De meeste zorgverzekeraars bieden tegenwoordig een substantiële tegemoetkoming voor het gebruik van een patiëntenportaal waardoor dit soms vrijwel kostendekkend is. Het zijn ontwikkelingen die u kunnen helpen bij het kiezen van het juiste dienstenpakket voor uw patiëntenportaal. 
Het juiste moment voor uw nieuwe ICT overeenkomst
ICT leveranciers hebben de afgelopen maanden hun portalen voorbereid op de nieuwe eisen van OPEN. Zij worden daarvoor betaald uit het OPEN Programma. Vanaf 1 juli gaan hun patiëntenportalen in heel Nederland “live”. Huisartsen die al een portaal gebruiken worden vooraf door hun ICT leverancier geïnformeerd over de veranderingen die dan zichtbaar worden. ICT leveranciers bieden instructie en training aan voor het juist gebruik van de nieuwe portaalfuncties. 

Ook wordt er vanaf 1 juli regionaal gecommuniceerd over de beschikbaarheid van online inzage. Het is daarom van belang om u -indien u dit nog niet heeft gedaan- vanaf vandaag te oriënteren op het aanbod van uw HIS leverancier. Welke mogelijkheden zijn er en welk portaal past het beste bij uw wensen en ambities?  

Zorg dat u goed bent voorbereid! U kunt vragen krijgen van patiënten over hun dossiergegevens. Soms hebben huisartsen de behoefte de meest gevoelige dossiers door te lopen voordat die voor de patiënten zichtbaar worden. Omdat de grip die een huisarts heeft op het openstellen van patiëntendossiers verschilt per HIS, is het van belang om uzelf hierover tijdig te laten informeren door uw ICT leverancier.

Kortom, we vragen u om na te denken over een geschikte aanpak waarmee u uw praktijk voorbereidt op online inzage, afhankelijk zowel van de eHealthdiensten die u wilt bieden, als van de controle die u verlangt, als van de grip die uw ICT leverancier u biedt. Hieruit volgt logischerwijze een passend dienstenpakket voor uw portaal en een gewenste datum van ingang. Hieronder beschrijven wij voor elk van de vier beschikbare patiëntenportalen de stappen die u daarbij neemt. Na de zomer zal de Hadoks regionale coalitie u verder ondersteunen in het informeren en motiveren van uw patiënten i.v.m. hun gebruik van online inzage. In 2021 zal de Hadoks regionale coalitie een pilot starten om de waarde van de PGO te onderzoeken voor de regio. 
In gesprek met uw ICT leverancier
Hadoks is voor u met alle portaalleveranciers in gesprek gegaan. We hebben een overzicht gemaakt met daarin alle afspraken en belangrijke eigenschappen per portaal. Klik hier voor dit overzicht. 

Heeft u vragen na aanleiding van bovenstaande informatie? Neem contact op met de projectleider van Online Inzage -  Mark Hartevelt via open@hadoks.nl. Ook nodigen wij u van harte uit voor de Hadoks Webinar OPEN / Online inzage op woensdag 24 juni om 20.00 uur. Hier geven we meer uitleg en aanvullende informatie en heeft u de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Klik hier voor de uitnodiging. 

Met vriendelijke groet,

Mark Hartevelt 
Projectleider Online Inzage