Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht vrijdag 12 maart
Trots!
Deze week zijn er  1700 patiënten in WLZ en VG-instellingen gevaccineerd door de mobiele teams van Hadoks. Wij zijn ons er van bewust dat dit van sommige collega’s veel last-minute inspanning heeft gevraagd. Wij zijn dan ook enorm dankbaar voor de inzet en flexibiliteit van jullie allemaal en trots dat we dit op deze manier hebben kunnen volbrengen Er volgt nog een bezemronde voor de patiënten die deze week niet mee gevaccineerd konden worden. Over 4 weken zullen de patiënten hun tweede prik ontvangen. U ontvangt hier binnenkort informatie over.
Vaccinatie groep 63/64 jaar en risicogroepen
Inmiddels heeft iedereen via het SNPG bericht gekregen dat de bestelling van de Astrazeneca vaccins voor deze groep op korte termijn gedaan kunnen worden. Vandaag zullen de instructies via hen volgen en de verwachting is dat in week 12 of 13 de eerste vaccins geleverd zullen worden op de dagpraktijken.
Voortzetting COVID dag-HAP
Begin januari hebben we u bericht over het openblijven van de centrale COVID-HAP tot eind maart. De laatste weken zien we een gestage toename van de patiënten-aantallen, zowel op de HAP als in de ziekenhuizen. Op de COVID dag-HAP is er de laatste 2 weken een stijging van het aantal consulten met 30% en het aantal visites met 20 % t.o.v. de weken ervoor. Dit gegeven, in combinatie met een mogelijk aanstaande piek t.g.v. de buitenlandse varianten van het COVID-19 virus (met zelfs een dreiging van een code zwart scenario) heeft het ROAZ en de zorgverzekeraars doen besluiten te adviseren om het centraal beoordelen van COVID-verdachte patiënten overdag van maandag t/m vrijdag nog met één maand te verlengen.

Hadoks heeft besloten hieraan gehoor te geven, ondanks het feit dat de meeste huisartsen in onze regio ondertussen gevaccineerd zijn. De voornaamste argumenten om de COVID-HAP overdag toch nog één maand open te houden zijn het scheiden van de patiëntenstromen, het beter geoutilleerd zijn van de COVID-HAP voor het opvangen van zieke patiënten en een nauwere samenwerking met de tweede lijn (met name tijdens eventueel code zwart scenario uiterst belangrijk).

De zorgverzekeraars stellen echter wel twee voorwaarden aan het langer openhouden van de COVID dag -HAP:
  • Bij de openstelling van het rooster moet worden aangeven dat we indien de pandemie als sneeuw voor de zon verdwijnt of code zwart zeer onaannemelijk wordt, twee weken van tevoren moeten kunnen aangeven dat we al voor 1 mei gaan sluiten.
  • Huisartsenpraktijken moeten aangeven zich voor te bereiden op het zien van COVID-patiënten in de eigen dagpraktijk/visites opdat ze bij het definitieve besluit tot sluiting dit ook snel kunnen invoeren
Middels dit bericht willen we u op de hoogte brengen dat de centrale beoordeling op de COVID-HAP dus tot 1 mei in de lucht zal blijven. NB na 1 mei zal tijdens de ANW-uren de beoordeling van COVID-verdachte patiënten uiteraard nog wel centraal op de post HAGA blijven gebeuren.
 
Het rooster voor de maand april zal maandag 15 maart om 12 uur online komen te staan. Mocht u een dienst op uw naam willen zetten kan dat via de site van Hadoks acute zorg (smash site).
 
Omdat we goed begrijpen dat het zelf moeten organiseren van de COVID-zorg na 1 mei voorbereidingen van u vergt, kunt u via deze link meer informatie vinden waar u allemaal rekening mee moet houden.
 
Zoals gezegd zal de beoordeling van patiënten met COVID-verdachte klachten in de ANW-uren na 1 mei nog wel centraal op de COVID-HAP blijven gebeuren.
Ook zal het COVID-huisartsenteam na die datum bereid blijven om uw vragen te beantwoorden via corona@hadoks.nl of voor spoedzaken via 088-0025098.
 
Vaccineren matig-mobiele en niet-mobiele patiënten
Wij hebben de laatste dagen veel vragen ontvangen over het vaccineren van patiënten die geen vervoer hebben om naar een vaccinatielocatie te gaan en patiënten die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te gaan. Voor de mensen die slecht ter been zijn of geen vervoer hebben, maar nog wel in staat zouden zijn om naar een vaccinatiepost te gaan, kan er via het Rode Kruis vervoer worden aangevraagd door de patiënt zelf via het vervoersnummer van de GGD 0800-1351. 
 
Voor de groep die echt niet in staat is om naar een priklocatie te komen (met name bedlegerige patiënten) wordt nog gewerkt aan een oplossing. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer en door wie deze patiënten aan huis zullen worden geprikt. Zodra hier meer over bekend is, zullen we u hierover in de nieuwsbrief informeren. Let op: het is niet de bedoeling om voor deze patiënten vervoer te regelen via de ligtaxi of ambulance.
 
We verzoeken alle huisartsen om een lijst bij te houden van de patiënten die niet in staat zijn om naar de priklocaties te gaan, zodat er een overzicht is wie er nog geprikt moet worden aan huis.
Vaccinatie medewerkers huisartsenpraktijk
Het RIVM heeft eerder deze week een “GO” gegeven voor het vaccineren van medewerkers in huisartsenpraktijken. Afgelopen week heeft u via de LHV of VPH hiervoor uitnodigingsmateriaal ontvangen. U kunt uw medewerkers de uitnodiging geven en zij kunnen via het nummer in de uitnodiging een afspraak maken bij de GGD. Vergeet niet ook uw POH GGZ een uitnodiging te geven. Ook wanneer hij of zij via een andere organisatie voor u werkt mogen zij mee gevaccineerd worden.
Vaccinatie 75-80 jaar 
Ondanks eerdere berichtgeving blijkt het in de praktijk niet altijd mogelijk te zijn om zonder uitnodigingsbrief al een afspraak te maken voor deze groep. Wij adviseren u, om verwarring te voorkomen bij de patiënten, om hen de oproep af te laten wachten. Deze zullen zij op korte termijn ontvangen.
Inloggen Topicus
Sinds begin maart zijn er na het inloggen op Topicus HAP, twee keuzes beschikbaar gekomen ‘Hadoks’ en ’Hadoks vaccinatie’. Alleen huisartsen die bij het vaccineren betrokken zijn kunnen hier op inloggen. Voor de gewone diensten klikt u dus op ‘Hadoks’. 

Na afronding van de vaccinaties zal deze 2e optie weer komen te vervallen.