Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht vrijdag 26 februari
Start vaccineren patiënten binnen WLZ- en VG-instellingen
Er lijkt eindelijk groen licht te zijn voor het leveren van het Moderna-vaccin voor deze doelgroepen in onze regio. Als alles naar verwachting loopt starten we maandag 8 maart met 4 mobiele teams vanuit de huisartsenpost. Wij hopen in 2 weken tijd alle patiënten te kunnen vaccineren. Aan alle huisartsen daarom een dringende laatste oproep om verzoeken met betrekking tot het aanleveren van contra-indicaties voor deze doelgroepen direct te beantwoorden. Indien u deze niet heeft doorgegeven is het voor ons niet mogelijk om de patiënt te vaccineren
Start vaccineren patiënten met Astrazeneca in de dagpraktijk
Helaas is er nog geen duidelijkheid over de startdatum met betrekking tot het vaccineren van de eerder gestelde doelgroepen binnen de huisartsenpraktijk. De regio Gelderland zal in week 10 beginnen. In verband met de onzekere levering van Astrazeneca is er nog geen volgende regio aangewezen. Wij houden u natuurlijk op de hoogte.
Vaccineren van medewerkers in de dagpraktijk
Eerder is beloofd dat medewerkers van de dagpraktijken begin maart gevaccineerd zouden kunnen worden via de GGD indien er nog niet gestart zou worden met het vaccineren in de dagpraktijk. Helaas hebben wij zojuist vernomen dat dit op de lange baan is geschoven door achterblijven van de levering van de vaccins. Wel is de LHV er hard mee bezig om dit op een andere manier te organiseren. Zo snel als er meer informatie is zullen wij u inlichten.
Bijwerkingen na vaccinatie
Wanneer u zelf bijwerkingen heeft gehad na de vaccinatie, willen wij u dringend adviseren dit te melden bij Lareb via de volgende link.
 
Voor zover nu bekend, treden bijwerkingen vooral op bij de tweede Moderna-vaccinatie en bij de eerste Astrazeneca-vaccinatie. Met laatstgenoemde zullen aankomende maanden een aanzienlijk deel van de patiënten in de dagpraktijk geprikt gaan worden. Om deze reden is het goed om uw doktersassistentes alvast te instrueren over wat zij kunnen adviseren wanneer patiënten bellen. Het RIVM zegt het volgende:
 
Meest voorkomende bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm daar waar je geprikt bent, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, gewrichtspijn en koorts. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over. Jongeren hebben over het algemeen meer last van deze bijwerkingen dan ouderen. Dit soort bijwerkingen zijn geen reden om de tweede vaccinatie niet te nemen. De bijwerkingen kunnen wel hinderlijk zijn en ertoe leiden dat een deel van de gevaccineerde personen niet inzetbaar is voor het werk in de eerste 24-48 uur na vaccinatie. Het is goed om daar bij het plannen van de vaccinaties voor bepaalde beroepsgroepen, zoals zorgmedewerkers, rekening mee te houden.

Koorts na vaccinatie
Als je binnen 48 uur na de vaccinatie koorts krijgt, is de kans groot dat het bijwerking is van de vaccinatie. Je kunt het beste zelf wel thuisblijven, maar huisgenoten hoeven niet thuis te blijven. Heb je naast koorts ook nog andere klachten die passen bij corona, zoals verkoudheidsklachten, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, maak dan een afspraak voor een corona-test. Blijf zelf thuis en ook huisgenoten blijven thuis tot de uitslag van de test bekend is. Bij twijfel kun je overleggen met de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Krijg je ná 48 uur na de vaccinatie koorts, dan kan er sprake zijn van een corona-infectie. Laat je dan testen en jij en je huisgenoten moeten dan thuis blijven tot de testuitslag bekend is.
Werkwijze Triagecentrum met betrekking tot bijwerkingen na vaccinatie
Klachten aansluitend op een vaccinatie zijn “normale” bijwerkingen van het vaccin. Het NTS is hier echter niet op ingericht. Als voorbeeld “koude rillingen”. In de bijsluiter van Moderna staat dat 45% na vaccinatie koude rillingen krijgt. In het NTS wordt koude rillingen gezien als een symptoom van bacteriële infectie en de uitkomst is dan ook gelijk een U2. Om te voorkomen dat we straks onnodige consulten gaan zien op de post, hebben wij afgesproken dat als een patiënt klachten heeft na een recente COVD-vaccinatie, dat dit altijd overlegd wordt met de telefoonarts. Zo kan hij of zij een passend beleid maken.