Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht maandag 15 februari
Opnieuw uw mening naar aanleiding van gewijzigde informatie: vaccinatie 60-64 jaar
Vorige week hebben wij gevraagd naar uw mening met betrekking tot het centraal organiseren van de aankomende COVID-vaccinaties voor de leeftijdsgroep van 60-64 jaar. Hierop hebben 207 praktijkhoudend huisartsen gereageerd, waarbij 82,1 % de voorkeur geeft aan een centrale organisatie.
 
Inmiddels heeft SNPG haar werkwijze met betrekking tot het bestellen van vaccins aangepast naar aanleiding van de ervaringen in de startregio’s. Dit wil zeggen dat het nu op praktijkniveau mogelijk is om het exacte aantal benodigde vaccins te bestellen. Daarnaast hebben wij signalen gekregen dat huisartsen bang zijn dat hun patiënten niet naar een centrale locatie zullen komen. Wij kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie voor sommige praktijken de keuze anders maakt.
 
Omdat er waarschijnlijk steeds nieuwe informatie blijft komen en om te voorkomen dat we op het (nu nog volstrekt onduidelijke) moment van vaccineren nog niet klaar zijn met de organisatie, willen wij u via deze weg vragen om per praktijk een definitieve keus te maken voor een centrale organisatie danwel eigen organisatie. Wij zullen verder gaan met de centrale organisatie wanneer minimaal 70% van de praktijken zich hierbij aansluit. Onder deze 70% verwachten wij dat de voordelen van centraal organiseren niet meer opwegen tegen die van het zelf organiseren.
 
Wij beseffen ons dat u die keus moet maken met de beperkte informatie die er nu is. Onderstaand vindt u de informatie die wij op dit moment hebben.
 
Zelf organiseren
  • U bent zelf geheel verantwoordelijk voor de organisatie van de vaccinaties.
  • Wanneer u kiest voor zelf organiseren zullen wij er vanuit gaan dat dit ook gaat gelden voor de volgende op te roepen groepen door de huisarts.
  • Selecteren en oproepen: U selecteert de patiënten en roept deze zelf op.
  • Bestellen: U kunt bij de SNPG online per 110 vaccins bestellen (=10 flacons), met een maximum van 30 flacons. Heeft u als praktijk er meer nodig, dan kunt u hiervoor telefonisch contact opnemen met de SNPG. Wanneer het SNPG een signaal geeft om te bestellen heeft u hiervoor enkele dagen de tijd. Na de bestelling heeft u 1 week later de vaccinaties op de praktijk. U krijgt bij de bestelling ook direct de datum te zien voor de tweede vaccinatie. Voor AstraZeneca moet deze 4 tot 12 weken na de eerste vaccinatie gegeven worden.
  • Vaccineren: U hanteert tijdens het vaccineren de 1,5 meter én elke patiënt moet tot 15 minuten na vaccinatie ter observatie blijven zitten in verband met het risico op een analfylaxe.
  • Registreren: Elke patiënt krijgt een vaccinatiebewijs. In het HIS maakt u per patiënt een registratie van de vaccinatie inclusief het batchnummer. Bij het vaccineren van medewerkers registreert u dit via de BRBA applicatie.
  • Financiën: Voor de gehele organisatie ontvangt u 21 euro per prik per patiënt.
 Centraal organiseren
  • Wij zullen de centrale organisatie van de eerste en tweede vaccinatie van de 60-64 jaar groep op ons nemen. Indien dit goed wordt ontvangen zullen wij tevens kijken wat de mogelijkheden zijn voor de groepen die in de toekomst nog volgen.
  • Selecteren en oproepen: U bent zelf verantwoordelijk voor het selecteren en oproepen van de patiënten.
  • Het bestellen, vaccineren en registreren zal centraal georganiseerd worden. Wij streven naar meerdere centrale locaties verdeeld over de regio.
  • Wanneer u assistentes of huisartsen beschikbaar stelt voor vaccineren zullen deze een passend uurtarief hiervoor krijgen. Dit is geen verplichting, maar wordt uiteraard wel gewaardeerd.
  • Financiën: Er zal (een nog verder te specificeren) tarief komen voor het selecteren en uitnodigen van de patiënten. Mocht er na betaling van de overheadkosten nog geld overblijven van de 21 euro per patiënt per prik, dan zal dit evenredig verdeeld worden over de praktijken die voor een centrale organisatie hebben gekozen.
Peiling
Wij verzoeken u per praktijk te reageren op onderstaande peiling. Wij zullen op woensdag 17 februari om 17.00 uur de peiling sluiten en wij gaan er vanuit dat wij dan van alle praktijken antwoord hebben gekregen. Let op: De SHG- en Arts en Zorg praktijken zullen hun peiling intern houden. Bent u werkzaam in een SHG of Arts en Zorg praktijk dan zal u via een andere weg benaderd worden.  
 
Wanneer u in de onderstaande peiling kiest voor centraal vaccineren willen wij u vragen om direct het aantal te vaccineren patiënten en medewerkers door te geven, zodat wij een indicatie hebben van de grootte van de groep.
 
Voor de volledigheid geven wij u nog een overzicht van de te selecteren groep:
  • Patiënten geboren in 1956 en 1957
  • De niet immuun gecompromitteerde hoog-risico groepen:
    • Morbide obesitas (BMI>40) geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002
    • Thuiswonende patiënten met het syndroom van Down, geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002
Klik hier om naar de peiling te gaan