Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht dinsdag 5 januari
Beste wensen!
Allereerst willen wij van de gelegenheid gebruikmaken om u een gelukkig en bovenal gezond 2021 te wensen!
Vaccinaties
Gisteren heeft er een extra ledenraad vergadering van de LHV plaatsgevonden. Hieruit zijn de volgende zaken duidelijk geworden.

Vaccinaties huisartsen en medewerkers.
Huisartsen en medewerkers in de HA-spoedzorg worden ook met prioriteit gevaccineerd. Waarschijnlijk komt eind januari het Moderna-vaccin beschikbaar. Het eerste deel van deze vaccins is bedoeld voor de medewerkers van de huisartspraktijken en de meest kwetsbare patiënten die thuis moeten worden gevaccineerd door de huisartsen. Het is nog niet bekend hoeveel vaccins worden geleverd per praktijk, maar dat zal maar een klein aantal zijn. Mocht Moderna niet beschikbaar komen op afzienbare termijn, dan wordt op 15 januari verder gesproken met VWS en is de principe afspraak dat huisartsen en medewerkers HA- spoedzorg dan ook het Pfizer-vaccin ontvangen.
 
Vaccinaties van patiënten door huisartsen
Pfizer is heel geschikt gebleken voor ouderen. Het is echter ongeschikt om decentraal (in kleine setting, zoals de huisartsenpraktijk) uit te delen ivm bewaarcondities, bewaartermijn, verpakking etc en wordt dus via de centrale GGD vaccinatiestraten verspreidt. Een deel van onze patiënten zal dus door de GGD worden uitgenodigd (mobiele ouderen). Ook Moderna lijkt zeer geschikt voor kwetsbare patiënten en is wel geschikt om via huisartsenpraktijken te verspreiden. Het is nu wachten op goedkeuring en in welke hoeveelheden deze wordt geleverd. Deze week nog wordt goedkeuring verwacht en de eerste levering is voorzien eind januari-begin februari. Het is echter heel onzeker en zal in eerste instantie slechts in kleine hoeveelheden worden geleverd. Idee is dat we beginnen om de meest kwetsbare niet-mobiele patiënten thuis te vaccineren en vervolgens de kwetsbare 60+ patiënten. Naast Moderna wordt voorzien dat het Oxford-Astra Zenica binnenkort wordt goedgekeurd en dit vaccin is geschikt voor onze gezonde populatie.

We kunnen dus niet in 1 keer onze hele populatie vaccineren. Per keer moet worden gekeken welke groep patiënten kunnen worden uitgenodigd. In de ledenraad is aangedrongen om per keer heel helder en landelijk te communiceren welke patiënten er in aanmerking komen, zodat er geen discussies op praktijkniveau gevoerd hoeven te worden.
De GGD zal dus een deel van onze patiënten oproepen, die we normaal oproepen voor de griepvaccinaties. Ze zijn niet in staat om alle patiënten te vaccineren en wij zullen daarom gevraagd worden om een ander deel van onze populatie ook te vaccineren, bv 55-60 jaar; Het is nu nog niet duidelijk om welke groep dat precies zal gaan en wanneer.

Al met al is er nog veel afhankelijk van veel factoren en zal er veel van onze flexibiliteit worden gevraagd, maar elke keer weer blijkt dat we daar heel goed in zijn. Breed is uitgesproken dat we ons als huisartsen graag inzetten om deze klus te gaan klaren.

Zie hier ook het bericht van de LHV.
Uitzending COVID-19 vaccinaties voor zorgprofessionals
Woensdag 13 januari om 20.00 uur vindt er een live-uitzending plaats over COVID-19 vaccins voor alle zorgprofessionals.

Een samenwerking tussen het Ministerie van VWS, het RIVM, het NHG en de LHV. Tijdens deze landelijke uitzending gaat het over de achtergrond en effectiviteit van de vaccins en komen prangende vragen uit het werkveld aan bod.

Schrijf je nu gratis in en stuur vooraf je vragen in. De meest gestelde vragen en reacties worden zoveel mogelijk meegenomen in de uitzending. Aanmelden kan via deze link.
Testen oncologische patiënten uit het HagaZiekenhuis
Met het HagaZiekenhuis hebben wij de afspraak gemaakt dat wij voor hen een selecte groep patiënten op de Covid-HAP op Covid testen. Dit gaat om de oncologische patiënten die op dit moment in een bestralings- of chemotherapie traject zitten. Het gaat alleen om een test, niet om een beoordeling. Ook kunnen deze patiënten niet aan het onderzoek van het LUMC naar de betrouwbaarheid van de sneltest meedoen. Aanmelden van de patiënten gaat telefonisch door een specialist of medewerker van de betreffende poli aangemeld. De uitslag krijgen de patiënten ook weer via deze specialist. 
Verrekening honorarium maand december
Met het honorarium van de maand december zullen ook de Covid kosten van de inzet van huisartsen op de dag over de maand december worden verrekend. De kosten van de desbetreffende periode (in dit geval alleen de maand december) worden verdeeld over alle ingeschreven patiënten en vervolgens naar rato van het opgegeven patiënten aantal per praktijk verdeeld. Indien er niet voldoende honorarium tegoed is om de kosten te verrekenen ontvangt u van onze financiële afdeling een mail met het verzoek een bedrag te betalen.