Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht woensdag 30 december
Kritieke situatie in ziekenhuizen, vervroegd ontslag covid-patiënten
Op dit moment is de situatie zeer kritiek in de Haagse ziekenhuizen. Er is nauwelijks nog opnamecapaciteit en de IC’s liggen met regelmaat vol. Een code zwart scenario dreigt waarbij wij al bij de ingang van de poort van het ziekenhuis moeten kiezen welke patiënten we insturen en welke niet. Om de ziekenhuiszorg voor onze patiënten beschikbaar en veilig te houden willen wij u dringend vragen om mee te werken aan een versnelde doorstroming van de stabiele COVID-patiënten naar de thuissituatie. Op deze manier kunnen we hopelijk ruimte creëren voor patiënten die een ziekenhuis opname harder nodig hebben.
 
Onze voorkeur gaat uit naar een gecentraliseerde COVID-unit, waar patiënten die nog zorg nodig hebben, maar wel stabiel zijn, zouden kunnen verblijven onder de gezamenlijke zorg van huisarts en specialist. Deze optie is echter niet mogelijk gebleken door een gebrek aan ondersteunend personeel vanuit de ziekenhuizen en de VVT.
 
Wel is het gelukt om samen met de specialisten uit de Haagse ziekenhuizen een plan op te stellen voor vervroegd ontslag van zuurstofafhankelijke COVID patiënten. Dit gaat om de meest stabiele patiënten met weinig co-morbiditeit, welke goed instrueerbaar zijn gebleken.
 
Wat wij van u als huisarts vragen is overname van de zorg van deze patiënten door middel van dagelijks contact voor een geschatte duur van 5-7 dagen. De specialist zal altijd vooraf telefonisch contact met u opnemen en uw toestemming vragen voor overname van de zorg. Wanneer u niet in staat bent om deze zorg te leveren, om welke reden dan ook, kunt u dit aangeven. Vanuit de regio Amsterdam en Rotterdam, waar al op deze manier wordt gewerkt, begrijpen wij dat de tijdsinvestering per huisarts relatief klein is.
 
Vanuit het ziekenhuis worden de patiënten voorzien van medicatie, zuurstof, saturatiemeter, thuiszorg en PBM. De patiënt meet (met behulp van thuiszorg/mantelzorg) driemaal daags zijn saturatie, pols en ademhalingsfrequentie. Hiervoor krijgt de patiënt een uitgebreide instructie met streefwaardes mee vanuit het ziekenhuis. Ook de eventuele thuiszorg (van HWW, WZH en Florence) is geïnstrueerd. HIER vindt u het instructiedocument voor huisartsen waar u verder gedetailleerde informatie kunt vinden. Bij vragen kunt u laagdrempelig overleggen met de dienstdoende longarts of internist. De rechtstreekse nummers vindt u in het instructie document.
 
Het streven is om in de week van 4 januari met 6 patiënten totaal te starten en daarna te evalueren en indien mogelijk verder uit te breiden in de volgende weken. Ook van u als huisarts horen wij graag uw feedback. Deze kunt u sturen naar corona@hadoks.nl
Interim analyse onderzoek sneltest op HAP
Afgelopen weekend zijn de uitslagen van de interim analyse van het onderzoek naar de Abbott sneltest in het nieuws geweest. Uit deze interim analyse blijkt dat de Abbott sneltest op dit moment nog onvoldoende gevoelig is om COVID-19 op te pakken in de huisartsensetting (sensitiviteit van 60%). De specificiteit was wel 100%. Met andere woorden: een positieve sneltest is ook echt positief, maar een negatieve sneltest zegt nog onvoldoende om zekerheid te geven. 
 
Het onderzoeksteam heeft besloten om deze uitslagen tussentijds al naar buiten te brengen, omdat we zagen dat er zeer veel (commerciële) sneltesten werden afgenomen net voor de kerstdagen. Er ontstaat dan een soort schijnzekerheid, waardoor mensen misschien toch met opa/oma gaan knuffelen of met klachten met de feestdagen toch bij elkaar komen. In de komende weken gaan we hard door met de validatiestudie op de huisartsenposten van het Alrijne en het Haga zodat we grotere aantallen hebben. Op deze manier kan er ook onderzocht worden onder welke omstandigheden deze testen misschien wel betrouwbaarder zijn.
 
Namens het onderzoeksteam willen we alle medewerkers bedanken die tot nu toe dit onderzoek mogelijk hebben gemaakt. In 3-4 weken tijd hebben we al een fantastisch resultaat bereikt!