Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht vrijdag 4 december
Voortzetting Covid zorg na 1 januari 2021
In oktober van dit jaar, vlak voor de tweede golf op ons af kwam, hebben we met de veiligheidsregio en de zorgverzekeraars afspraken kunnen maken over vergoedingen van de overhead kosten van de centrale Covid dagzorg. Deze afspraken zouden in ieder geval tot 1 januari 2021 gelden. Nu, een maand voor het verstrijken van deze periode, willen wij middels dit schrijven de achterban informeren over de huidige situatie en willen wij peilen wat de wensen van onze achterban zijn wat betreft de zorg voor Covid verdachte parienten tijdens de dagzorg na 1 januari 2021.

Wat ging vooraf?
In maart van dit jaar hebben we op stel en sprong de Covid post opgezet. De redenen hiervoor waren in eerste instantie met name het optimaal scheiden van de patiëntenstromen en het zorgvuldig omgaan met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), die toen nog erg schaars waren. De kosten van de Covid zorg, overdag en tijdens ANW werden de eerste weken volledig betaald door de zorgverzekeraar.

Eind april kwam er een verandering in de financiering van met name de doktersuren tijdens de dagzorg Covid. Alle praktijkhoudende huisartsen ontvingen eenmalig 10 euro per ingeschreven patiënt. Een van de voorwaarden die hieraan verbonden werd was dat de extra dagdiensten op de Covid Huisartsenpost zonder declaratie verricht zouden worden door de praktijkhouders (voor de extra diensten in de ANW uren bleef wel een vergoeding bestaan). Het passantentarief waarover in de regeling van LHV, VPH en Ineen gesproken werd was ter dekking van de extra kosten van de organisatie en overig personeel.

Het Covid team is toen op zoek gegaan naar een eerlijke en werkbare oplossing voor het voortzetten van de Covid zorg overdag, aangezien dat toen nog steeds een opdracht was vanuit de veiligheidsregio. Na raadpleging van de achterban is toen besloten om de diensten te blijven aanbieden aan praktijkhouders en waarnemers zoals dat de weken daarvoor werd gedaan. De kosten hiervan hebben we met alle praktijkhouders gedragen. Voor die praktijkhouders die dat bezwaarlijk zouden vinden werd er de mogelijkheid geboden om een dienst op naam gezet te krijgen voordat de diensten open werden gezet op de site van Hadoks.

De eerste verrekening van deze kosten heeft plaatsgevonden met de uitbetaling van uw honorarium van de diensten van september. De tweede verrekening zal plaatsvinden met de uitbetaling van uw honorarium van november, die plaatsvindt begin december.

Hoe nu verder?
Vorige week hebben het GHOR, de GGD en de ziekenhuizen in het crisisoverleg van het ROAZ (Regionaal Orgaan Acute Zorg) aangegeven het zeer wenselijk te vinden dat de Covid-dag-HAP in ieder geval tot het voorjaar open blijft. Er wordt dus nog steeds aangestuurd op centrale beoordeling van Covid verdachte patiënten, zowel in de ANW-uren als overdag.
Helaas hebben de zorgverzekeraars aangegeven de overheadkosten van de Covid dag-Hap misschien niet langer te willen betalen (de artsenuren werden vanaf mei al niet meer door de zorgverzekeraars betaald maar zoals ongetwijfeld bij u bekend doorberekend aan de praktijkhouders). Mochten we door willen met de centrale beoordeling van Covid-verdachten patiënten tijdens de daguren, zullen de praktijkhouders mogelijk dus de totale kosten hiervan moeten dragen. De geschatte kosten hiervan voor de eerste 3 maanden van 2021 zijn € 53,- per normpraktijk per week. Hiervan is € 32,- voor het betalen van de huisartsuren en € 21,- voor het betalen van de overheadkosten.  

Er bestaat een kans dat de zorgverzekeraars toch bereid blijken de overheadkosten te blijven vergoeden. We krijgen daar als het goed is aanstaande maandag uitsluitsel over. Mocht dat het geval zijn, dan zullen de kosten voor de praktijkhouders dus ongeveer € 32,- per normpraktijk per week blijven voor het betalen van de huisartsuren.  

Is centrale beoordeling nog wel langer nodig?
Omdat wij goed beseffen dat het nog langer financieren van deze uren door de praktijkhouders vragen zal oproepen, hebben wij hieronder de voor- en nadelen van voortzetting van de Covid-dag-HAP voor u op een rijtje gezet:

Voordelen van voortzetting centrale beoordeling Covid verdachte patiënten:
  • Optimale zorg voor verdachte patiënten, centraal, met de mogelijkheid een internist of longarts op de post mee te laten beoordelen
  • Goed geoutilleerde visite auto’s met mobiel assistent voor patiënten die aan huis beoordeeld moeten worden (inclusief O2 etc.)
  • Dagpraktijken worden ontzorgd wat betreft Covid zorg (met name voor kleinere praktijken en oudere collega’s en collega’s met co-morbiditeit erg fijn dat Covid zorg niet op hun praktijk hoeft plaats te vinden) en kunnen zich derhalve volledig focussen op de reguliere zorg
  • Patiëntenstromen blijven gescheiden
  • Er blijft een centraal punt waar huisartsen terecht kunnen met al hun Covid-gerelateerde vragen
Nadelen van voortzetting:
  • Kosten van de Covid dag-HAP zullen door de praktijkhouder moeten worden betaald (NB bij de huidige bezetting zijn de kosten voor een normpraktijk vanaf 1 januari 2021 tussen de € 32,- en € 53,- per week, afhankelijk van het wel of niet vergoeden van de overheadkosten door de zorgverzekeraars)
Veel praktijken zullen ondertussen prima in staat zijn zelf hun patiënten met Covid verdenking op te vangen. Verder zijn PBM niet meer zo schaars als in het begin van de crisis, dus daarmee vervalt één van de twee belangrijkste argumenten op basis waarvan in maart gekozen is voor centrale beoordeling.
 
Wat willen we van u weten?
Als Covid team zien wij nog steeds bestaansrecht voor de Covid-dag-HAP, ook na 1 januari 2021. We zitten nu midden in het luchtweginfectie seizoen, de tweede golf is zeker nog niet ten einde en het is nog maar zeer de vraag of het na de tweede golf gedaan is met het Corona-virus. Om die reden zouden wij graag gehoor geven aan de wens van het ROAZ om tot het voorjaar door te gaan met centraal beoordelen van Covid-verdachte patiënten.

Echter, zoals gezegd zijn de kosten die door praktijkhouders moeten worden betaald met de huidige bezetting fors: maximaal € 53,- per normpraktijk per week (we verwachten dat het tot uiterlijk 1 april 2021 nodig zal zijn) en kunnen we ons goed voorstellen dat praktijken ondertussen de Covid zorg prima zelf kunnen opvangen.

Mochten we besluiten door te gaan met de Covid dag-HAP is het goed om te weten dat uiteraard de mogelijkheid blijft bestaan om als praktijkhouder je kosten terug te verdienen door een dienst te doen op de Covid-post.

Kort samengevat:
  • Voortzetting van de Covid-dag-HAP is geen opdracht meer vanuit de veiligheidsregio, maar wel een wens
  • Kosten per normpraktijk per week bij huidige bezetting: € 32,- tot € 53,- (uiteraard monitoren we de drukte op de post elke week en zullen we daar waar mogelijk de bezetting afschalen om de kosten zo laag mogelijk te houden)
  • Praktijkhouders die een dienst willen doen ter compensatie van de kosten van deze werkwijze kunnen hiervoor een verzoek doen via corona@hadoks.nl
Omdat we de centrale beoordeling van Covid verdachte patiënten alleen kunnen voortzetten als alle praktijkhouders hieraan meedoen, verzoeken we aan alle praktijkhouders via de bijgevoegde stemmogelijkheid uw voorkeur aan ons door te geven:
  • stoppen met de Covid dag-HAP
  • voortzetten van de Covid dag HAP onafhankelijk van de kosten
  • voortzetten van de Covid dag HAP onder voorbehoud van financiering van overheadkosten door zorgverzekeraars
Wij vragen u zsm te reageren, uiterlijk op dinsdag 8 december. Klik hier om antwoord te geven op bovenstaande vraag. 
 
In de nieuwsbrief van volgende week zullen we u laten weten hoe we na 1 januari verder zullen gaan. Alvast dank voor uw medewerking. 
Aanpassing quarantaine en test regels
Vanaf dinsdag 1 december 2020 zijn de quarantaine en testregels voor twee groepen aangepast. Het is mogelijk om zonder klachten te testen in de volgende gevallen:
  • Mensen die een melding ontvangen via de CoronaMelder.
  • Nauwe contacten met een coronapatiënt (dat houdt in: contact langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter).
De test kan worden afgenomen vanaf dag 5 na het laatste contact. Bij een negatieve testuitslag mag de quarantaine worden afgebroken.
 
Zorgmedewerkers die in quarantaine zijn, krijgen -net als andere Nederlanders die in quarantaine zijn- op (of na) de 5e dag na het laatste contact met de positief geteste persoon een PCR-test aangeboden. Voor negatief geteste zorgmedewerkers die tijdens hun werk intensief contact hebben met patiënten met een verhoogd risico op ernstig beloop van COVID-19 bijvoorbeeld in een verpleeghuis of vergelijkbare setting, geldt wel dat zij tot 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste nauwe contactpersoon niet naar hun werk gaan. Ook buiten het werk moeten zij contacten met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden. Overige negatief geteste zorgmedewerkers mogen na de negatieve testuitslag hun werkzaamheden hervatten. Daarbij dragen zij tot 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste contactpersoon altijd een chirurgisch mondneusmasker minimaal type II. Buiten het werk moeten zij contacten met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden.
Chirurgische mondmasker locatie Westeinde
Graag verzoeken wij u op de locatie Westeinde gebruik te maken van de chirurgische IIR mondmaskers en niet van de FFP2 maskers. De FFP2 maskers worden alleen geadviseerd bij vernevelen en intubatie en zijn beperkt beschikbaar voor deze handelingen op de SEH.
 
Op de COVID-HAP werken we wel nog steeds met FFP2 maskers, ondanks dat het RIVM en NHG advies inmiddels is bijgesteld naar het gebruik van een chirurgisch IIR mondmasker. Wij zullen binnenkort een besluit nemen of wij dit zo blijven doen.
Griepvaccinatie voor zwangeren
Graag verwijzen wij u naar de mail die door de vakgroep gynaecologie HagaZiekenhuis is verzonden.
 
Een kleine correctie hierop is dat er actie zal worden ondernomen door de apothekers om op het overschot van de griepvaccins bij het SNPG aanspraak te kunnen maken. 
Zodra hier meer over bekend is zullen we u hierover informeren. 
 
Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met Loise Jacz - ljacz@hadoks.nl

Toelichting op griepvaccinatie voor zwangeren
In de vorige nieuwsbrief voor verwijzers stond een brief over het voorkomen van griep tijdens de zwangerschap. Alle gynaecologen van Den Haag adviseren zwangeren deze griepprik te halen. Hieronder vindt u een uitgebreide toelichting over het waarom van deze oproep van onze vakgroep Gynaecologie.

Geachte huisartsen, en andere collega ‘s,

Graag wil ik de brief toelichten die verschenen is in het HagaNieuws van 12 november jl., over Influenza-vaccinatie van gezonde zwangeren.

In januari van 2020 trad in het HagaZiekenhuis, bij een voorheen gezonde zwangere, een maternale (en foetale) sterfte op. Dit leidde mede tot het huidige advies vanuit de Haagse gynaecologen.

De WHO adviseert al sinds 2005 alle zwangere vrouwen te vaccineren tegen influenza. Wereldwijd worden veel zwangere vrouwen gevaccineerd – binnen de Europese Unie zelfs in 91% van de landen – maar niet in Nederland. De potentiële herziening van het influenza vaccinatieprogramma stond voor 2020 op agenda van de Gezondheidsraad, maar werd door de huidige COVID-19 pandemie dit jaar niet behandeld.

Er is al langer evidence, met name sinds de 2009 uitbraak, dat (ook gezonde) zwangeren beschouwd moeten worden als risicogroep voor een gecompliceerd beloop van influenza infectie. Tevens is er bewijs voor bescherming door vaccinatie tegen ernstige gevolgen voor de neonaat door vroeggeboorte en groeivertraging. Zie verder de factsheet ‘Influenzavaccinatie zwangere vrouwen’ vastgesteld in mei 2019. 

Complicerende logistieke factor is momenteel de beperkte beschikbaarheid van het vaccin. In verband hiermee is het lastig alle gezonde zwangeren dit jaar te vaccineren. Er is een kleine voorraad beschikbaar bij de AHZ (Apotheek Haagse Ziekenhuizen). Bij de SNPG ( Stichting Nationaal Programma Grieppreventie ) kan nog aanspraak gedaan worden op de overschotten van het nationaal vaccinatie programma (NVP) via het RIVM. De AZH, in samenwerking met de vakgroep gyneacologie, kunnen hier dan een verzoek voor doen.

Voor 2e lijns patienten zal de 2e lijn het vaccin voorschrijven en zal het vaccin bij de huisarts gezet worden. Indien er een verzoek komt van een zwangere vanuit de 1e lijns verloskundige, vragen wij u de vaccinatie voor te schrijven en toe te dienen zolang er beschikbaarheid is.

Zwangeren moeten beschouwd worden als hoog risicogroep voor een gecompliceerd beloop bij Influenza. Er wordt gestreefd naar een landelijk advies. Zolang echter de influenzavaccinatie voor zwangeren nog niet binnen een nationaal vaccinatieprogramma valt, zal voorafgaand aan seizoen ‘21-‘22 een plan opgesteld moeten worden hoe om te gaan met de vraag gezonde zwangeren te vaccineren tegen Influenza.

Met vriendelijke groet,

Marloes van Huizen en Marion van Hoorn, perinatoloog-gynaecoloog

Namens de vakgroep gynaecologie HagaZiekenhuis