Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht dinsdag 1 december
Afschalen diensten
Gelukkig lijkt het op de COVID-HAP weer rustiger te worden. Zowel in de avond als overdag. Om deze reden gaan wij voorzichtig weer wat diensten afschalen.
 
Vanaf vandaag zal de COVHC10 dienst van maandag tot en met donderdag 17.30-23.00 uur omgezet worden in een oproepdienst. Bij drukte kan de verpleegkundig specialist besluiten deze dokter op te roepen.
 
Vanaf aanstaande vrijdag 4 december zal overdag de COVHC11 van maandag tot en met vrijdag 11-17.30 uur omgezet worden in een oproepdienst.
 
Dit zal gelden tot en met vrijdag 11 december. Halverwege volgende week zullen wij kijken of dat dit zo blijft of dat op- of afschalen nodig is. Alle betrokken dokters zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd. Voor een oproepdienst kunt u 19,50 euro per uur declareren. Indien u wordt opgeroepen het normale tarief van 70 euro per gewerkt uur overdag en 85 euro in de avond.
 
Voor aankomend weekend hebben wij nog geen diensten afgeschaald. Als nu blijkt dat het toch rustig is, dan kunt u met de coördinerend verpleegkundig specialist EN telefoonarts overleggen of eerder naar huis gaan mogelijk is.
 
NB: Op dit moment is er minder werk voor waarnemend huisartsen doordat er minder vakanties en nascholingen zijn.  Mocht u uw (COVID)-dienst liever niet doen, biedt deze dan gerust aan via het prikbord. De kans is groot dat u er een andere collega blij mee maakt.
Onderzoek naar sneltest
Zoals vorige week al vermeld zijn we samen met het LUMC een onderzoek gestart naar de betrouwbaarheid van de sneltest. De patiënt blijft in afwachting van de testuitslag op de HAP. Op dit moment zien wij dat huisartsen de uitslag van de sneltest laten meewegen in hun beleid. Wij willen vragen dit niet te doen omdat dit onnodige vertraging geeft in de doorstroming van de patiënten. Derhalve verzoeken wij u om het consult af te ronden en het dossier te sluiten voordat de patiënt doorgaat naar de afname van de sneltest.
Mondkapjesplicht
Per vandaag geldt een mondkapjesplicht. De overheid heeft daarbij aangegeven dat er een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Klik hier voor meer informatie
 
Wij vernemen signalen dat patiënten veelvuldig komen vragen om een verklaring dat zij geen mondkapje hoeven te dragen. Wij willen u wijzen op de volgende informatie op de website van de LHV:
 
Deze mensen kunnen zelf aannemelijk maken dat zij zijn uitgezonderd van deze verplichting. Bijvoorbeeld door een kaartje te laten zien waardoor duidelijk wordt dat iemand onder zo’n uitzonderingsregel valt. Dat kaartje en de toelichting op het gebruik daarvan is te vinden op de website van Vilans. U kunt uw patiënten wijzen op deze mogelijkheid, als zij bij u aankloppen met vragen hierover. We hebben meermaals aan de overheid laten weten en blijven benadrukken dat (huis)artsen geen verklaringen over hun eigen patiënten afgeven, zoals de afspraak is in Nederland, zoals hier te lezen.
 
Daarnaast heeft de Rijksoverheid gemeld dat als een mondneusmasker niet mogelijk is voor iemand, maar een faceshield wel, dat dat in deze gevallen ook is toegestaan. Meer informatie over de regels voor mensen met een beperking of ziekte vindt u op deze pagina