Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht vrijdag 27 november
Aanpassing test beleid bij kinderen
Aangezien er geen capaciteitsproblemen meer zijn bij de GGD met betrekking tot de beschikbaarheid van testen, is het testbeleid bij kinderen aangepast. Er is een onderscheid gemaakt in kinderen tot en met groep 2 en kinderen in groep 3 tot en met 8.
  • In geval van verkoudheid en af en toe hoesten mogen alle kinderen tot en met groep 8 gewoon naar school of de opvang. Wel blijven ze verder zo veel mogelijk thuis (niet op bezoek bij anderen, niet sporten etc)
  • In geval van koorts en/of benauwdheid en/of meer dan incidenteel hoesten:
    • Tot en met groep 2: thuis blijven en indien 24 uur koortsvrij weer naar school. Uitzonderingen zijn ernstig zieke kinderen of kinderen waar een COVID-positief persoon in de directe omgeving is.
    • Groep 3 tot en met groep 8: laat het kind testen en bij negatieve test weer naar school
 Herhaling afspraken en samenwerking met de kinderartsen
Telefonische triage
Belangrijk is om al bij de telefonische triage na te gaan of patiënten op dit moment een lopende behandeling heeft bij een kinderarts. Patiënten die bekend zijn bij een kinderarts in het HMC, die covid-19 gerelateerde klachten hebben en waarbij de uitkomst van telefonische triage U2 of U3 is, worden direct door een kinderarts op de SEH van het HMC beoordeeld. Kinderen bekend bij de kinderarts in het HAGA worden “gewoon” eerst op de Covid-HAP gezien.   
 
Insturen naar kinderartsen
Verwijs vanaf de COVID-HAP naar de kinderarts bij niet opknappen na inhalaties. Kies hiervoor voor het ziekenhuis waar patiënt bekend is. Indien patiënt niet bekend is in een ziekenhuis, verwijs dan bij voorkeur naar het ziekenhuis dat voor ouders het beste bereikbaar is vanaf het huisadres. Overweeg transport per ambulance indien nodig.
Start onderzoek naar antigeen sneltesten op de COVID-HAP samen met LUMC
Vanaf 26 november gaan we in onderzoeksverband antigeen sneltesten uitvoeren op de corona spoedpost in het Haga. Dit onderzoek is in samenwerking met het LUMC en wordt uitgevoerd met steun vanuit het ministerie van VWS. Hoewel de antigeen sneltesten gevalideerd zijn voor de diagnostiek van COVID-19, hebben huisartsen nog grote vraagtekens over de validiteit en implementeerbaarheid van deze testen in de eerstelijnszorg. Een positieve sneltest is COVID positief, maar een negatieve sneltest zegt nog niet genoeg. Uit voorafgaand onderzoek blijkt dat er teveel vals negatieve uitslagen zijn. Het doel van dit onderzoek is om te kijken of er omstandigheden zijn (denk aan bepaalde ziekteduur of bepaalde symptomen) dat deze antigeen sneltest wel deze zekerheid kan geven en zodoende ingezet kan worden in de (spoed-)eerstelijnszorg. Wij hopen binnen een maand de eerste resultaten van dit onderzoek met u te kunnen delen.
 
Het is dus de bedoeling dat alle patiënten (18 jaar en ouder) die nog geen COVID-19 hebben gehad en geen recente (<24 uur) test hebben gehad zowel een PCR-test als een antigeen sneltest krijgen. De PCR-test is al standaard, dus alleen de antigeen sneltest is in onderzoeksverband. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een dedicated onderzoeksassistent. In de meeste gevallen is dit een fysieke triagist, een post assistent, of een verpleegkundig specialist. Voor vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij Dennis Mook-Kanamori (huisarts-epidemioloog, d.o.mook@lumc.nl).
Verrekening kosten COVID dag-Hap
Begin oktober zijn de kosten van de artsenuren van de COVID dag-zorg van mei t/m augustus verrekend met het honorarium van de ANW diensten van september. Begin december zullen de kosten van september t/m november verrekend worden met het honorarium van november.
De kosten van de maand december zullen later verrekend worden in begin 2021.
Uitnodiging webinar - In gesprek over COVID
Haaglanden Medisch Centrum (HMC) nodigt u van harte uit om in gesprek te gaan over Covid-19 met onze internist, longarts en SEH arts.
 
Aan de hand van een casus zullen onderstaande onderwerpen worden aangestipt, waarbij uw vragen en het gesprek centraal staan. Tijdens dit gesprek kan u middels de chatfunctie direct vragen stellen en interactief deelnemen. Mocht u op voorhand vragen hebben die u graag beantwoord wil zien stuur deze naar nascholingen@haaglandenmc.nl. Wij leggen deze dan voor aan de sprekers om mee te nemen.
  • Klachten, diagnose en verwijzen
  • Opname en behandeling in HMC
  • Terug naar huis en nazorg
  • Hoe om te gaan met een volgende golf
Via onze agenda kunt u zich inschrijven, dan sturen wij u dinsdag 1 december om 12.00 de link om deel te nemen. U kunt ook deelnemen als u zich niet heeft in geschreven, op dinsdag 1 december om 12.00 plaatsen we de link ook in de agenda.

Doelgroep: Huisartsen in de regio Haaglanden
Datum: Dinsdag 1 december 2020
Duur: 19.30 uur - 20.15 uur
Locatie: Online via Teams
 
Wij kijken uit naar uw deelname!

Met vriendelijke groet,
Maaike Lunstroot, huisarts - Hadoks academie
Voortzetten Corona Huisartsenpost
Op dit moment zijn wij nog in gesprek met de zorgverzekeraars over het voortzetten van de Corona Huisartsenpost na 1 januari. Wij hopen hier volgende week meer over te kunnen vertellen.