Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht dinsdag 3 november
Advanced care planning COVID-19
Ondanks dat het aantal besmettingen landelijk afneemt blijft de capaciteit op de SEH’s en in beddenhuizen in onze regio zorgelijk. Ook voor aankomende tijd zal dit een aandachtspunt blijven. Als huisartsen kunnen wij helpen door zorg te dragen voor een juiste instroom aan patiënten. Om deze reden willen wij u vragen om, net als gedurende de eerste piek, actief in te zetten op advanced care planning.
 
Vanuit het interdisciplinair centrum ouderengeneeskunde van HaaglandenMC in samenwerking met dr. Nienke Boogaard, senior onderzoeker LUMC, is er een handvat voor het voeren van het ACP gesprek, deze vindt u hier.
COVID zorg in de VVT
Aansluitend op bovenstaande is het goed om te weten dat de VVT de beschikking heeft over COVID-bedden waar er een mogelijkheid is om de patiënt met O2 te ondersteunen. Deze kunnen ook ingezet worden om een patiënt die niet meer naar het ziekenhuis zou willen, maar die wel zuurstofbehoeftig is, te ondersteunen. Overleg hiervoor laagdrempelig met de dienstdoende specialist ouderen geneeskunde via de volgende procedure:
  1. Huisarts overlegt met specialist oudergeneeskunde (SO) via Triagecentrum: 070 3640576
  2. SO stelt in samenspraak met huisarts vast welke zorg nodig is (ELV-laag, ELV-Hoog, palliatief in verpleeghuis of WLZ spoedzorg)
  3. Met uitkomst triage belt de huisarts TIP(070-7561666)
  4. De dienstdoende VVT-organisatie draagt verder zorg voor de plaatsing
  5. De huisarts levert de gegevens aan betrokken zorginstelling aan (overdag via zorgdomein, in ANW overdracht vanuit Topicus)
Gecompliceerd beloop COVID bij kinderen
Over het algemeen verlopen COVID infecties bij kinderen mild. Desalniettemin is het belangrijk om alert te blijven op de zeldzame, maar ernstige variant, welke zich uit in het “multisystem inflammatory syndrome geassocieerd met Covid” (MIS-C). Dit ziektebeeld kan gepaard gaan met circulatoire, respiratoire en renale insufficiëntie en heeft overeenkomsten met de ziekte van Kawasaki. Snelle herkenning is essentieel om vroegtijdige behandeling te kunnen starten. Het gaat hierbij met name om niet-kaukasische kinderen in de leeftijd van 4-17 jaar.
 
Definitie MIS-C
 Alle onderstaande criteria:
  • Meer dan 3 dagen koorts > 38 graden
  • Verhoogde inflammatie markers (BSE,CRP, PCT)
  • (Doorgemaakte) COVID infectie waarschijnlijk of nauw contact met COVID-19
  • Geen andere microbiële oorzaak
EN 2 van de 5 onderstaande kenmerken:
  1. Huiduitslag of bilaterale conjunctivitis of mucocutane afwijkingen (handen, voeten, mond)
  2. Hypotensie of shock
  3. Myocardiale disfunctie, pericarditis, valvulitis of coronaire afwijkingen (inclusief afwijkingen bij echocardiografisch onderzoek of verhoogd gehalte troponine T/NT-proBNP)
  4. Coagulopathie (PT, APTT, verhoogde concentratie D-dimeren)
  5. Acute gastro-intestinale klachten (diarree, braken, buikpijn)
Hart onder de riem voor collega’s in Haagse ziekenhuizen
Zoals we allemaal hebben kunnen lezen de afgelopen dagen, hebben onze collega’s in het ziekenhuis het op het moment zwaar door overvolle afdelingen en agressie bij patiënten. Vanuit een groep waarnemend huisartsen is het initiatief ontstaan om hen een hart onder de riem te steken. Het idee is om hen te voorzien van chocoladeletters, waar we een ludieke tekst mee maken. Inmiddels zijn er via de waarneemapp al ruim 100 huisartsen aangesloten. Indien u dit initiatief wilt ondersteunen kunt u geheel vrijblijvend een zelf te bepalen bijdrage overmaken naar rekeningnummer: NL90 ABNA 0619810122 tnv J. Kant onder vermelding van “chocolade”. Aan het einde van deze week zullen wij de letters gaan bestellen.