Hadoks Online lezen  |  Afmelden
#10 - september 2020
Aanpassingen indicatie beoordeling COVID-HAP nav aanpassingen landelijk beleid
Gezien het oplopende aantal aangemelde patiënten bij de COVID-post overdag en gezien landelijk aanpassingen in het beleid, hier nogmaals de criteria waarbij patiënten op de COVID-post gezien moeten worden. Dit is in geval van één rode klacht of twee of meer oranje klachten. Wij vragen hier met name aandacht voor de criteria bij kinderen onder de 13 jaar (NB leeftijdsgrens is aangepast).

Voor patiënten waar een heel duidelijke andere focus is voor de koorts (een urineweginfectie of erysipelas bijvoorbeeld) of voor patiënten die met een andere klacht komen (bijvoorbeeld een wond) maar ook al langer blijken te snotteren is beoordeling met mondmasker en handschoenen op de eigen praktijk afdoende.
Rode klachten:
  • Nieuw ontstane klachten van hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of (toename van) kortademigheid in rust of bij lichte inspanning
  • Recent ontstaan smaak en/of reukverlies
  • Patiënt in quarantaine i.v.m. bewezen Covid-19 of in afwachting van de uitslag van een Covid-19 test of <10 dagen teruggekeerd uit een RISICO GEBIED (Oranje landen) = https://www.nederlandwereldwijd.nl/
  • Huisgenoot in quarantaine i.v.m. bewezen Covid-19 of in afwachting van de uitslag test of <10 dagen geleden teruggekeerd uit een risicogebied
Oranje klachten:
  • Koorts / verhoging
  • Plotseling opgetreden vermoeidheid
  • Diarree en braken
  • Hoofdpijn
  • Oogklachten passend bij conjunctivitis
  • Spier- en gewrichtspijnen
Groene klachten: (GEEN PBM geadviseerd)
  • Koorts met zeer waarschijnlijk niet-luchtwegoorzaak (UWI, huid, etc)
  • Kinderen <13 jaar verkouden (keelpijn, niezen, neusverkouden), maar zonder koorts en hoesten (en begeleider zonder oranje criteria)
Openstaande diensten
Helaas moeten we constateren dat we de Covid diensten minder snel kwijtraken dan tijdens de eerste golf. Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat de reguliere zorg (gelukkig) niet is weggezakt naar het niveau van maart-april dit jaar en het daardoor drukker blijft in de dagpraktijken. Ondanks dat zullen we er toch met zijn allen voor moeten zorgen dat we de bezetting op de Covid-hap rond krijgen.
Op dit moment staan er nog ruim 30 diensten open tot eind oktober. Wij verzoeken iedereen (waarnemers, HIDHA’s en praktijkhouders) om te kijken of ze een dienst op naam kunnen zetten. As woensdag zullen we de diensten die dan nog openstaan verdelen onder de HAGRO’s. We zullen hierbij rekening houden met wie er al diensten op naam heeft gezet. Met andere woorden: u kunt nu nog zelf kiezen een dienst te doen die u qua agenda goed uitkomt. Anders kan het na woensdag zo zijn dat u een dienst toebedeeld krijgt.
 
Let op: voor as donderdag 24 september zijn we nog op zoek naar een telefoonarts tussen 8-17 uur op het call center, ter ondersteuning van de telefoonassistente. Aanmelden hiervoor kan via: jkant@hadoks.nl. U ontvangt voorafgaand aan deze dienst een document over wat er tijdens deze dienst van u verwacht wordt.

Ook staat de dienst van CovHC8 van donderdag 24-9 nog open van 9.00 uur -17.00 uur tarief 70,00 euro. 
Richtlijnen testen zorgpersoneel per maandag 21 september
Zorg- of onderwijspersoneel met klachten passend bij het coronavirus kan zich vanaf maandag 21 september met prioriteit laten testen bij de GGD. Klik hier voor de criteria om met prioriteit getest te worden. 

Voldoet u aan deze criteria? Bel dan het speciale landelijke coronatest prioriteitsnummer van de GGD: 0800 - 8101. Het nummer is dagelijks bereikbaar tussen 07.30 en 20.00 uur. De GGD medewerker stelt een aantal vragen om te controleren of u aan de voorwaarden voldoet. Houd uw BSN bij de hand en een bewijsstuk om aan te tonen dat u in de zorg werkt:

  • zorgmedewerkers die werken voor een werkgever: Houd de naam van uw werkgever bij de hand;
  • zzp'er in de zorg of vrijgevestigde zorgprofessional: Houd uw kvk-nummer bij de hand; of de AGB-code.
De callcenter medewerker vertelt wanneer en waar u zich kunt melden voor de test en vertelt u welk bewijsstuk u meeneemt naar de testafspraak. 

Lees hier de verdere informatie. De oude regeling van de GGD Haaglanden (9.00 - 10.00 voorrang in teststraat) is hierbij komen te vervallen.