Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht vrijdag 18 september 
DEZE NIEUWSBRIEF BEVAT VEEL NIEUWE EN BELANGRIJKE INFORMATIE, LEES DEZE GOED DOOR!
Indicatie beoordeling COVID-HAP
Gezien het oplopende aantal aangemelde patiënten bij de COVID-post overdag, een herhaling van de criteria waarbij patiënten op de COVID-post gezien moeten worden. 
Dit is altijd alleen het geval wanneer er sprake is van een medische noodzaak en indien beoordeling van een patiënt niet telefonisch of via beeldbellen mogelijk is.
Er is geen mogelijkheid voor een consult of visite alléén voor afname van een test.
 
In onderstaand schema ziet u de indicaties voor beoordeling in PBM. Dit is in geval van één rode klacht of twee of meer oranje klachten. Wij vragen hier met name aandacht voor de criteria bij kinderen onder de 7 jaar, lees deze aandachtig door. Voor patiënten waar een heel duidelijke andere focus is voor de koorts (een urineweginfectie of erysipelas bijvoorbeeld) of voor patiënten die met een andere klacht komen (bijvoorbeeld een wond) maar ook al langer blijken te snotteren is beoordeling met mondmasker en handschoenen op de eigen praktijk afdoende.

Rode klachten:
  • Nieuw ontstane klachten van hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of (toename van) kortademigheid in rust of bij lichte inspanning
  • Recent ontstaan smaak en/of reukverlies
  • Patiënt in quarantaine i.v.m. bewezen Covid-19 of in afwachting van de uitslag van een Covid-19 test of <10 dagen teruggekeerd uit een RISICO GEBIED (Oranje landen) = https://www.nederlandwereldwijd.nl/  
  • Huisgenoot in quarantaine i.v.m. bewezen Covid-19 of in afwachting van de uitslag test of <10 dagen geleden teruggekeerd uit een risicogebied
Oranje klachten:
  • Koorts / verhoging
  • Plotseling opgetreden vermoeidheid
  • Diarree en braken
  • Hoofdpijn
  • Oogklachten passend bij conjunctivitis
  • Spier- en gewrichtspijnen
 
Groeneklachten: (GEEN PBM geadviseerd)
  • Koorts met zeer waarschijnlijk niet-luchtwegoorzaak (UWI, huid, etc)
  • Kinderen <7 jaar verkouden (keelpijn, niezen, neusverkouden), maar zonder koorts en hoesten (en begeleider zonder oranje criteria)
  • Kinderen <7 jaar met klachten die herkenbaar zijn en passen bij een reeds bestaande aandoening (hooikoorts, Astma, etc.)
Testen zorgmedewerkers
Vanaf deze week verzoeken wij alle zorgmedewerkers gebruik te maken van de teststraat in Nootdorp. Hier kunt u elke dag tussen 9 en 10 uur terecht zonder afspraak en ontvangt u de uitslag binnen 24 uur.
 
Voor huisartsen geldt dat zij een legitimatie bewijs en een kopie van hun bigregistratie moeten kunnen laten zien. Voor medewerkers in de praktijken volstaat een legitimatie en een korte verklaring van de werkgever. Een voorbeeld van zo’n verklaring vindt u hier. We raden u aan deze verklaring te personaliseren met een stempel of logo/beeldmerk. 
 
Alleen in uitzonderlijke spoedsituaties kan nog gebruik gemaakt worden van de testmogelijkheid van de COVID-post in het HAGA ziekenhuis. Neem hiervoor altijd eerst telefonisch contact op met de operationeel leidinggevende via: 088-0025099
Testen patiënten
Er hebben ons afgelopen dagen verschillende signalen bereikt dat de GGD actief patiënten terug verwijst naar de huisarts voor een covid-19 test. Wij hebben vandaag besproken met de directeur van de GGD Haaglanden dat dit buiten het bestek valt van de taken van de huisarts.
Opschalen COVID-post
Zoals reeds gecommuniceerd is de COVID-post afgelopen weken weer opgeschaald met een extra consult/visite arts. Door medewerking en meedenken van vele huisartsen (waarvoor dank!) is het gelukt om het rooster tot en met 4 oktober hiervoor in te vullen.  
 
Ook na 4 oktober zijn er extra artsen nodig. De openstaande diensten vind u onder “mijn rooster” op i-smash. U kunt zich aldaar direct inschrijven of uw beschikbaarheid doorgeven via jkant@hadoks.nl. Begin volgende week zullen wij kijken of alle diensten verdeeld zijn. Wanneer dit niet het geval is zullen wij over gaan tot verdeling onder de HAGRO’s, waarbij praktijkhouders die reeds zelf een dienst hebben gekozen worden ontzien.
 
Naast een extra consult/visite arts, is ook de formatie van de postassistentes uitgebreid in de middagen, zodat er een optimale ondersteuning is op de werkvloer.
 
Vanaf aanstaande maandag 21 september zal er elke werkdag tussen 8.00 en 17.00 uur weer een telefoonarts aanwezig zijn op het callcenter. Deze zal de regie voeren over de consulten en visites en is bereikbaar voor overleg op de corona-lijn: 070-3640576
Ook voor invulling van dit rooster zijn wij nog op zoek naar enkele ervaren telefoonartsen. Dit rooster wordt handmatig gemaakt en is niet te vinden op i-smash. Bij interesse, laat dit dan weten via jkant@hadoks.nl
Mondkapjes
Vanaf heden vragen wij alle medewerkers die binnen 1,5 meter van patiënten komen een chirurgisch mondmasker te dragen. Dus ook op de “schone” posten. Aanleiding is een incident binnen het HMC ziekenhuis waarbij meerdere zorgmedewerkers besmet zijn geraakt. Daarnaast worden alle patiënten die bellen reeds aan de telefoon gevraagd om zelf ook een mondkapje op te zetten bij komst naar de post.
Werkwijze visites
Aangezien er geen problemen meer zijn met de beschikbaarheid van PBM, geldt dat de mobiel assistent de huisarts ondersteund bij de visites (COVID en non-COVID). Uitzondering hierop is als de huisarts aangeeft dat hij of zij geen ondersteuning nodig acht. AIOS en opleider kunnen gezamenlijk alle visite rijden.