Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht voor huisartsen
15 april 2020
Nieuwsbericht 15 april 2020

VVT 

Het goede bericht is dat de VVT aangeeft voldoende ruimte te hebben voor het plaatsen van COVID en non-COVID patiënten. Aanmelden kan bij de specialist Ouderengeneeskunde, deze zal de triage doen. Het telefoonnummer hiervoor is zoals eerder gecommuniceerd: 070-364 05 76. Na de triage hoort u van de specialist Ouderengeneeskunde wat er verder moet gebeuren. Hierbij kan het zijn dat u gevraagd wordt de verdere aanmelding te doen en hoe u dit doet.

De samenwerking op het Triagecentrum loopt goed en we proberen de lijnen met de specialist Ouderengeneeskunde kort te houden. Loopt u desondanks ergens tegen aan, dan horen we dat graag van u. 

Testen

De testen van patiënten worden voorlopig door STAR-SHL uitgevoerd. Hierbij geven we de eigen huisarts op als contactpersoon. Ontving u na 24-48 uur geen uitslag, neemt u dan zelf contact op  met STAR-SHL lab (indien de test door Hadoks is afgenomen).

Als u uw patiënt na 12.00 uur aanmeldt voor een test, dan wordt deze pas de volgende dag meegenomen in de ronde. Mocht er om dringende redenen toch dezelfde dag nog een test nodig zijn, dan moet u hiervoor telefonisch contact opnemen.
Zodra en verandering komt m.b.t. het testen van patiënten dan leest u dit via deze weg.

AIOS en diensten

Na goed overleg met de crisis-coördinatoren wordt er gewerkt aan een oplossing om met de visite-auto toch verantwoord visites met opleider én AIOS te doen. Er zal tussen de linker en rechter kant van de auto een schot/zeil geplaatst worden. Daarmee kunnen we toch voldoen aan het gegeven dat we eigenlijk niet meer dan twee mensen in de auto willen hebben. Hierbij dan wel de vraag of de AIOS achter de opleider in de auto kan gaan zitten (of opleider achter de AIOS, dat mag natuurlijk ook).

Nu zal deze oplossing pas vanaf vrijdagavond functioneel zijn. Voor de komende twee avonden is het nog niet mogelijk om de AIOS mee te laten rijden. Mocht u toevallig dienst hebben op deze momenten, kunt u eventueel de AIOS op één van de andere posten laten meewerken. Hierbij de vraag aan u om dit dan met de eventuele collega’s te communiceren/te ruilen.

Mondmaskers

Inmiddels staan voor de huisartsenpraktijken maskers klaar om op te halen. U ontving hierover als het goed is een mail. De maskers worden vanuit een landelijk punt via de GHOR verdeeld. Hoe het met de kosten hiervan zit is op dit moment nog niet duidelijk. Het uitzoeken hiervan heeft alleen nu niet onze hoogste prioriteit zoals u zult begrijpen.
Raadplegen patiëntgegevens tijdens Corona-crisis
In de normale situatie kan de huisartsenpost alleen een samenvatting van medische gegevens van de huisarts van uw patiënt raadplegen en alleen als de patiënt hiervoor toestemming (‘opt-in’) heeft gegeven bij de huisarts of via www.volgjezorg.nl. Uitsluitend tijdens de Corona-crisis kunnen de huisartsenpost en de SEH ook een samenvatting van de medische gegevens van de huisarts raadplegen als de patiënt geen keuze heeft gemaakt.

Voor de reguliere toestemming gelden bepaalde wettelijke eisen (Wapbz/AVG/Wgbo). O.a. ten aanzien van de informatievoorziening aan de patiënt. Zo moet de patiënt, voor hij de toestemmingsvraag kan beantwoorden, weten waarvoor hij toestemming kan geven en wat zijn rechten zijn. De patiënt moet persoonlijk geïnformeerd worden, verwijzen naar een website is niet voldoende. In alle gevallen moet de zorgaanbieder ook aantoonbaar kunnen maken welke patiënt toestemming heeft gegeven (of ingetrokken). Daarbij moet in het systeem altijd de datum worden vastgelegd en welke informatie is verstrekt.
Lees hier meer informatie over tijdelijke inzage patiëntgegevens.