Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht voor huisartsen
8 april 2020
Nieuwsbericht 8 april 2020
Vorige week was er rust en controle, maar zoals we geleerd hebben in de afgelopen weken is geen enkele week hetzelfde. Persconferenties, verandering van beleid door RIVM of GGD, wel of niet doorgaan van test-straten, het blijft dynamisch.

Nieuw dienstrooster Corona HAP
Ook morgen komt weer het dienstrooster beschikbaar voor de komende week. Vanaf 12.00 uur kunnen er weer diensten op naam gezet worden. Hiervoor gelden dezelfde ‘spelregels’ als vorige week: één dienst per persoon.

Inzet van AIOS-sen
Er bereiken ons veel vragen rondom de diensten op de HAP en inzet van AIOS-sen. Hierbij nog eens onze overwegingen daarbij:
  • Overdag zijn de COVID-visitediensten echt alleen COVID patiënten. Dit betreft de extra diensten op de werkdagen. Hierbij is geen ruimte voor een AIOS.
  • In de ANW uren zijn de (reguliere) visitediensten zowel bij COVID als niet-COVID patiënten. Bij een COVID patiënt gaat er maar één dokter naar binnen. Ook de Mobiel Assistent gaat niet mee naar binnen. Dit alles om zuinig te zijn met de PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen). In geval van nood kan de Mobiel Assistent uiteraard alsnog naar binnen, maar dit blijkt eigenlijk nooit nodig. De zuurstoffles kan bij de deur aangegeven worden en zelden is er meer nodig. De ambulance is dan ook vaak snel ter plaatse. Uw AIOS zou hier alleen naar binnen kunnen, indien 3e jaars én capabel genoeg om spoedsituaties op te vangen. U bent dan telefonisch in de auto bereikbaar.
  • Bij de consult diensten is uw AIOS welkom op de COVID HAP als hij/zij zelfstandig consulten kan doen op redelijk tempo. U kunt zelf beschikbaar blijven in de koffiekamer. Bij toename van werkdruk kunt u zelf ook consulten doen. In dit geval kan het de piekmomenten wat lucht geven.
  • Op de schone HAP is uw AIOS uiteraard welkom, net als tijdens telefoondiensten.
  • Bij COVID-consult diensten op werkdagen is er geen ruimte voor AIOS-sen.

Testen van zorgmedewerkers verruimd

Vanuit de overheid en RIVM worden de richtlijnen voor het testen van zorgmedewerkers verruimd zoals u vernomen heeft. Zie hiervoor ook het aangepaste RIVM schema. Wij vragen u wel kritisch te blijven kijken naar de reden van het testen van zorgmedewerkers. De testkits blijven vooralsnog beperkt beschikbaar, we hebben er geen 200 liggen. Blijf hierin met ons meedenken.
Aantallen overzicht vijf Corona Huisartsenposten
In dit overzicht staan de consulten, doorsturingen SEH en visites van de vijf Corona Huisartsenposten in de regio. Alles bij elkaar lijkt het aantal consulten en doorsturingen van COVID-19 patiënten relatief stabiel, afgezien van de maandag piek. Wel worden er iets meer visites gereden.