Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief voor huisartsen
29 maart 2020
Update Persoonlijke Beschermingsmiddelen
Gisteren is in de media het bericht gekomen dat er vanuit de overheid FFP2 mondmaskers zijn geleverd aan de Nederlandse ziekenhuizen en Huisartsenposten die helaas niet voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidsnorm die behoren bij FFP2 maskers. De afgekeurde FFP2 maskers hebben wel een hoger veiligheidsniveau dan chirurgisch maskers.

Ook Hadoks heeft helaas een deel van deze levering gekregen. Een deel van onze medewerkers en huisartsen heeft gebruikgemaakt van deze mondmaskers. De betreffende maskers zijn vanaf donderdag tot aan zaterdagavond in omloop geweest. Helaas weten wij niet precies welke medewerker en huisarts welk masker heeft gebruikt.

Telefonisch contact
Alle huisartsen (en anders zorgverleners) die deze dagen gewerkt hebben zijn vandaag telefonisch benaderd door één van de huisartsen uit het Hadoks crisisteam. We hebben de volgende mogelijke consequenties met hen besproken:
  • Bij het beoordelen van patiënten hebben huisartsen intensief contact met patiënten. Vanuit de NHG richtlijn PBM wordt hiervoor een FFP1 masker geadviseerd, naast een chirurgisch masker bij de patiënt. Zij hebben dus mogelijk een risico gelopen tijdens het doen van de dienst op donderdag, vrijdag en/ of zaterdag.
  • Wij vragen de huisartsen contact met ons op te nemen als zij in de komende twee weken klachten krijgen van hoesten, benauwdheid en/of koorts.
  • Deze huisartsen kunnen dan via Hadoks getest worden. Uiteraard na overleg met één van de artsen van het COVID-team. Te vroeg testen geeft een onbetrouwbare uitslag.
Klik hier voor het informatiefilmpje over PBM volgens Hoogleraar Mark Bonte van het UMCU.

Verspreiding virus
COVID wordt alleen via aërosol (druppel) overgedragen. Dit in tegenstelling tot virussen die een meer aërogene (lucht) verspreiding kennen. Hierdoor volstaat het dragen van een chirurgisch mondneusmasker in de huisartsenpraktijk. Voor de COVID-spreekuren is minimaal een FFP1 masker geadviseerd gedurende 3 uur. Wij gebruiken FFP2 op onze COVID-post. Deze zijn geschikt voor de meest risicovolle handelingen (zoals zuurstoftoediening middels masker en reanimatie).

Zie hieronder ook de samenvatting van de NHG richtlijn uit het ‘coronadossier’.

  1. PBM tijdens een consult of visite in de huisartsenpraktijk
    Bij patiënten met luchtwegklachten en koorts verdacht voor COVID-19 die in de huisartsenpraktijk niet op een zogenaamd ‘luchtwegspreekuur- of coronaspreekuur’ gezien worden:
  1. PBM tijdens luchtweg- of coronaspreekuren
    De meeste patiënten worden geclusterd gezien op zogenoemde luchtweg- of coronaspreekuren. Bij deze spreekuren gelden de volgende adviezen:
  • Zet de patiënt die hoest een chirurgisch mondneusmasker op
  • Gebruik minimaal een FFP1 ademhalingsbeschermingsmasker2.
  • Gebruik in alle gevallen wegwerphandschoenen, een veiligheidsbril en een beschermend schort.
  • Wissel na elk consult de handschoenen. Pas handhygiëne toe na uittrekken handschoenen (na elke patiënt).
  • Gebruik het masker maximaal 3 uur aaneen; verwissel het eerder als het nat is geworden.
  1. PBM bij aerosolvormende handelingen in de huisartsenpraktijk
    Bij de volgende handelingen in de eerste lijn is een FFP2 ademhalingsmasker noodzakelijk:
  • Vernevelen (wordt om die reden ontraden)
  • Zuurstoftoediening via een non-rebreathing mask
  • Reanimatie via een non-rebreathing mask
Bij alle andere patiënten in de eerste lijn zijn geen PBM nodig naast de gebruikelijke hygiëneadviezen.

Mocht u nog vragen hebben dan horen wij dit graag. Vragen kunt u sturen naar corona@hadoks.nl.