Hadoks Online lezen  |  Afmelden
 Nieuwsbericht voor huisartsen
27 maart 2020
Advanced care planning
Wij willen alle huisartsen nogmaals vragen om actief hun ouderen en kwetsbare patiënten te benaderen over het beleid met betrekking tot reanimatie en IC-opname. Dit document geeft hierbij tips en adviezen. 
Antibiotica tekort
In de hele regio is er een tekort aan amoxicilline 750 milligram. Wij willen u er op wijzen dat de NHG-richtlijn alleen antibiotica adviseert bij een bacteriële infectie en dat de geadviseerde dosering 3 maal daags 500-750 mg amoxicilline is. Mocht u toch hoger willen doseren, dan is het advies om 4 maal daags 500 milligram voor te schrijven. 
Chirurgisch mondmaskers
Conform de nieuwe NHG-richtlijn PBM zullen vanaf heden hoestende patiënten op de corona post een chirurgisch mondmasker opkrijgen. De mondmaskers zijn ook beschikbaar voor de hoestende patiënten tijdens de visites. 
Dokters met luchtwegklachten
Voor uw eigen veiligheid willen wij u zo veel als mogelijk vragen om met luchtwegklachten niet te komen werken op de huisartsenpost. Lukt het u niet om de dienst kwijt te raken, dan kunnen wij meehelpen. Mail ons gerust op corona@hadoks.nl. Indien uw dienst binnen 24 uur plaats zal vinden neem dan contact op met de operationeel leidinggevende via 088-0025099.
Let op: de extra coronadiensten kunt u NIET zelf verkopen of ruilen. Bent u niet in staat om uw dienst uit te voeren, neem dan direct contact op met ons via bovenstaande media.
Zuurstof suppletie
Voor het aanvragen van zuurstof suppletie voor patiënten in de thuissituatie leest u meer in de nieuwsbrief van HMC. Klik hier voor meer informatie.
Beeldbellen
Sinds de corona-uitbraak in Nederland leven er veel vragen over het beeldbellen met patiënten, als middel voor het verlenen van zorg aan patiënten op afstand. De ontwikkeling m.b.t. beeldbellen staat bij Hadoks in de opstartfase, de huidige situatie vraagt echter direct om actie.
 
Momenteel richt onze ICT-afdeling zich maximaal op de continuïteit van zorg op de huisartsenposten en het triagecentrum. Daarom verwijzen we u voor beeldbellen voorlopig graag naar de u bekende ICT-dienstverleners voor het vinden van ondersteuning bij het kiezen en inrichten van beeldbelmogelijkheden. De LHV heeft overzichtelijk op een rij gezet waar u aan moet denken als u beeldbellen overweegt in te zetten ten behoeve van de continuïteit van zorg. Onderdeel daarvan is een overzicht van bekende leveranciers, waaronder WeSeeDo, waar we in een vorige nieuwsbrief over berichtten. Niet genoemd door de LHV, maar ook een te overwegen optie is KPN Messenger van E-zorg. Klik hier voor de LHV-site en de site van E-zorg .
Update chronische zorg
  • Laat de reguliere acute zorg niet de dupe worden door de coronacrisis. De patiënten kunnen via zorgdomein verwezen worden en de triagerende specialist kan hierop inschatting maken wanneer een patiënt gezien kan worden. Alle vakgroepen staan open voor reguliere zorg.

Denktank
Deze week zijn we met een multidisciplinaire denktank aan de slag gegaan. Hieruit is naar voren gekomen dat de reguliere huisartsenzorg onder druk staat en dat de ‘niet corona gerelateerde’ acute en subacute zorg hieronder kan gaan lijden.  Er zal een werkgroep aan de slag gaan om hier oplossingsgerichte adviezen over uit te dragen.

Het telefonisch consulteren heeft beperkingen waaronder het niet goed kunnen inschatten zoals benauwde patiënten. Beeldbellen is hier als mogelijke oplossing voor genoemd. 

Kwetsbare patiënten
Uitdaging is om de meeste kwetsbare groep uit de dagpraktijk in beeld te krijgen en die vervolgens proactief te benaderen. Het is mogelijk om deze gegevens uit het HIS/Kis te halen. De POH kan hier ondersteuning door Hadoks Chronische zorg bij vragen. 

Ook de angstige en eenzame patiënt met klachten, die meestal niet aan de bel trekt, is als zorgelijk aangegeven. Hoe bereiken we deze groep? Er wordt nagedacht over een publiekscampagne die ook deze groep mensen kan mobiliseren.

Graag ontvangen we van jullie input waar jullie nog meer tegenaanlopen. 
Voor vragen zijn wij via mail of telefonische te bereiken:
Karin Busch: kbusch@hadoks.nl : mob: 0613769620
Rineke van Woerden: rwoerden@hadoks.nl mob: 0628770357
Mandy Hassing: mhessing@hadoks.nl: mob: 0682521270
Zomertijd
Vergeet niet om in de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart de klok een uur vooruit te zetten!