Hadoks Online lezen  |  Afmelden
#10 - maart 2020
Covid diensten
Vanmiddag zijn de Covid diensten om 12 uur op de ismash site te koop aangeboden. Binnen een kwartier waren deze diensten allemaal op naam gezet. Fijn dat iedereen zo bereid is om zich extra in te zetten. In de loop van volgende week zal via de nieuwsbrief gecommuniceerd worden wanneer het volgende weekrooster online gaat.

Getallen Covid post
Het aantal beoordelingen op de Corona Huisartsenpost is sinds het begin van deze week redelijk stabiel. Gisteren zijn er 96 patiënten gezien.
Het aantal visites overdag neemt wel toe. De laatste dagen zijn er rond de 20 visites gereden. Hierdoor hebben we eergisteren besloten een tweede auto in te zetten vanaf de dag HAP.

Opt-in
Om de zorg op de HAP en de SEH’s zo efficiënt mogelijk te laten verlopen vragen wij u bij zo veel mogelijk patiënten de opt-in button in uw HIS aan te zetten.

Verwijzen of niet
Ons verzoek aan alle consult- en visitedokters is om bij het afronden van een contact aan te geven of patiënt wel of niet doorverwezen is. Doe dit door in Topicus gebruik te maken van de keuze verwezen ja/nee. Alleen als iedereen dit structureel doet kunnen we betrouwbare gegevens extraheren voor de statistiek.
 
Herbeoordeling patiënten Corona Huisartsenpost
Patiënten die het advies krijgen om zich na een dag te laten her beoordelen moeten eerst hun eigen huisarts bellen. Mocht er telefonisch verbetering blijken te zijn, dan kan er voor gekozen worden af te zien van fysieke herbeoordeling. Uiteraard moet er dan wel een goed vangnet geboden worden!

Inzetten van AIOS
Ook vanuit de AIOS ontvangen wij veel aanbod om bij te springen op de huisartsenpost. Waarvoor dank!
Voorlopig lukt het Hadoks om de extra diensten op te vullen met waarnemers en praktijkhouders. AIOS mogen uiteraard wel mee met hun opleiders naar de diensten, maar het verzoek is wel om zuinig met de persoonlijke beschermingsmiddelen om te gaan.
Patiënten bekend bij HAGA of HMC
Van de specialisten van het HMC en HAGA hebben we het verzoek gekregen om aan de patiënt te vragen of zij bekend zijn in een van beide ziekenhuizen (m.n. bij de longartsen, de internisten, hematologen of oncologen) als je als huisarts besluit iemand in te sturen.
Covid verdachte patiënten die naar het HMC doorverwezen worden, kunnen aangemeld worden via telefoonnummer: 088-9796343.
Covid verdachte patiënten die naar het HAGA doorverwezen worden, kunnen aangemeld worden via telefoonnummer: 070-2104165 (longarts) of 070-2104638 (interne).

Terugkoppeling vanuit de longartsen
Van de longartsen hebben we informatie gekregen over afwijkingen bij lichamelijk onderzoek die typisch zijn voor Corona-verdachte patiënten:
Auscultatie longen: met name over de onderste velden heel weinig VAG.
Percussie: demping niet duidelijk te horen
 
Hier wat casuïstiek vanuit de longartsen uit het HAGA:
- Patiënt mede beoordeeld door longarts: bekend met astma in HAGA, terechte medebeoordeling, toenemende klachten, T 38.5 maar niet echt obstructief. Vraag huisarts: prednison of niet?
Na medebeoordeling toch naar SEH voor lab, bloedbeeld en X thorax. Geen afwijkingen in lab passend bij Covid. Naar huis, geen prednison, Covid diagnostiek ingezet, morgen telefonische  controle longarts

- Vrouw met COPD gold II hier bekend, ook DM II. Drie keer Covid HAP bezocht deze week. Knapt niet op ondanks amoxicilline en prednison. T 37.4, maar zou in thuissituatie hoger zijn. Longen: piepen-
Naar SEH voor arterieel gas, ecg en lab. Uiteindelijk opgenomen, Covid niet uit te sluiten.

- Man door AIOS beoordeeld op HAP, via short-track CT naar afdeling 7. Sterk verdacht Covid, ook hypoxemisch.
 
Hieruit blijkt dat het ziektebeeld zich zeer uiteenlopend kan presenteren. De longartsen zijn zeer bereid mee te beoordelen of telefonisch advies te geven! 
VVT
Wij hebben signalen gekregen dat er veel behoefte is aan thuiszorg, ELV bedden en palliatieve zorg voor Covid patiënten en non-Covid patiënten. In de thuiszorg-sector is een zeer beperkte beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en daarom om ook deze zorg centraal te gaan regelen.
 
Vanaf maandag 30 maart wordt er een Hotel met Zorg geopend waar een deel van onze patiënten terecht kunnen. We hebben samen met de VVT afgesproken dat we de triage en toegang centraal gaan regelen via het Hadoks Triagecenter (callcenter), ook voor alle andere beschikbare zorgplekken. Een specialist ouderengeneeskunde zal tussen 08.00 - 24.00 uur in overleg met de eigen huisarts de meest passende beschikbare plek te zoeken.We werken nu nog hard aan allerlei details, dus nadere info volgt!
Peer support
Naar analogie van de regeling PEER support bij calamiteiten, hebben twee recent gepensioneerde psychiaters van het HMC zich aangeboden voor ondersteuning van huisartsen die heftige casussen meemaken bij de hulp voor Corona patiënten. Zij zien dit als hun bijdrage aan de bestrijding van de Coronacrisis. Een geweldig initiatief. De PEER support is bedoeld om huisartsen, die normaliter geen problemen met hun werk ervaren, maar nu iets heel heftigs meemaken, te helpen hier op een gezonde manier mee om te gaan. Hiermee kunnen psychische klachten en onnodige uitval van de dokter voorkomen worden. Wij proberen te zorgen dat "de poten, niet onder hun stoel worden weggezaagd" zeggen de psychiaters. De ervaring leert dat 1 of 2 gesprekken al een enorm positief effect kan hebben op de negatieve impact van een traumatische gebeurtenis. 
 
Dus overkomt u iets heftigs waarvan u van slag bent en wat uw functioneren belemmert? Neem hiervoor contact op met Cato Hablé (Hadoks), die u in contact zal brengen met één van de psychiaters. Cato is bereikbaar op chable@hadoks.nl  (06-47902303) of via het bekende mailadres corona@hadoks.nl. Sterkte met jullie belangrijke werk! 
Dag-diensten telefoonarts 
De telefoondiensten overdag van maandag t/m vrijdag zijn de laatste dagen minder druk. Ons verzoek aan de artsen die zich de komende week voor deze diensten hebben aangemeld is om hun dokterstas mee te nemen. Bij drukte op de Corona Huisartsenpost kan u verzocht worden om daar bij te springen.
Informatie Corona in andere taal
Op de site van Stichting Fonds Huisartsen in Achterstandswijken is informatie te vinden voor patiënten in andere talen zoals Arabisch, Turks, Engels, Frans en Duits.
Huisartsen van het Hadoks crisisteam
De volgende huisartsen zijn op dit moment betrokken bij de crisis coördinatie vanuit de Hadoks: Ingeborg Rozenboom, Sabine van Dijk, Jojanneke Kant, Astrid Bijlard en Diederik Leerentveld.
Vanuit het coöperatiebestuur is Barbara de Doelder nauw betrokken bij alle contacten met andere ketenpartners. Hetzelfde geldt voor Rieuwk Visser vanuit zijn rol als medisch directeur van Hadoks.
U kunt met uw vragen bij hen terecht via corona@hadoks.nl
Benoeming tijdelijk lid van Raad van Bestuur
Op voordracht van de Raad van Commissarissen heeft de AVA (bestaande uit de leden van het Coöperatiebestuur) op 24 maart besloten om Rieuwk Visser, CMO Hadoks, te benoemen tot tijdelijk lid van de Raad van Bestuur Hadoks. Zijn benoeming gaat in per 1 april 2020 voor 2,5 dagen in de week voor een periode van 3 maanden. De reden voor deze benoeming is de borging van de continuïteit van de bestuurlijke aansturing van de Hadoks organisatie tijdens de Corona crisis. Rieuwk zal tijdens deze periode samen met voorzitter Rob Jansen de RvB van Hadoks vormen.
De Dag: Coronapodcast
Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Elisabeth Steinz neemt je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.
Podcast De Dag staat in het teken van het coronavirus.

Klik hier om te luisteren naar de podcasts.