Online lezen  |  Afmelden
Nieuws voor huisartsen
25 maart 2020
Nieuwsupdate 25 maart 2020

Verdeling en inroosteren extra COVID diensten
Tot nu toe zijn de extra COVID diensten handmatig verdeeld onder alle collega’s. Aangezien dit een arbeidsintensieve klus bleek, is samen met onze vaste roosteraar Maurice Schillemans geregeld dat de extra diensten via https://www.ismashaaglanden.nl/inloggen op naam gezet kunnen worden.

Op de donderdag in de week voorafgaand dat het nieuwe COVID-dienstrooster van kracht is, kunnen de COVID diensten vanaf 12.00 uur op naam gezet worden.
Elke week geven we via de nieuwsupdate aan wanneer het rooster voor de daar opvolgende week vrijgegeven wordt.

LET OP: Lees hier de spelregels en afspraken die voor de verdeling en het inroosteren zijn opgesteld. 
Uitgangspunten inzetten en testen zorgmedewerkers
De afgelopen dagen hebben zich diverse aanbieders gemeld die Corona testen voor zorgverleners kunnen uitvoeren. Dit zijn onder andere Star-SHL, Reinier de Graaf Gasthuis en HagaZiekenhuis.  
We vragen u dringend zeer terughoudend te zijn met de testen. 
Alleen als het duidelijke consequenties heeft voor gezondheid of praktijkvoering, kan het zinvol zijn om te testen. Hanteert u daarbij de Uitgangspunten inzetten en testen zorgmedewerkers van het RIVM. De testen kunnen alleen afgenomen worden door middel van een zelftest. Er zijn geen aparte posten waar u kunt laten testen! Neem de test niet zelf af om verspilling van PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) of anders hoog risico op verspreiding te voorkomen.

Heeft u hierover dringende vragen? Stuur deze dan via mail naar corona@hadoks.nl of neem contact op met de artsen van het COVID crisisteam voor overleg via het secretariaat (070) 302 98 20. Dan kunnen wij met u meedenken en zo nodig uitleggen hoe u een test kunt laten doen. 

Uw patiënt positief getest op COVID19?
Wij horen het graag als uw positief geteste patiënt contact heeft gehad met een zorgverlener van Hadoks. Wij kunnen dan deze medewerker benaderen, mocht er niet de juiste beschermende middelen zijn gebruikt. U hoeft aan ons dus niet alle positieve patiënten door te geven.

Herbeoordeling patiënten Corona Huisartsenpost
Patiënten die het advies krijgen om zich een dag later te laten herbeoordelen, moeten hiervoor eerst hun eigen huisarts bellen. Mocht er telefonisch verbetering blijken te zijn, dan kan er voor gekozen worden af te zien van fysieke herbeoordeling. Uiteraard moet er dan wel een goed vangnet geboden worden!

Bereikbaarheid van dagpraktijken
De laatste dagen zien we met name aan het einde van de middag meer aanbod aan visites voor de dag-HAP. Ons verzoek aan alle dagpraktijken om tot 17 uur goed bereikbaar te zijn voor uw eigen patiënten, zodat de dag-HAP aan het eind van de middag en de avond niet overbelast raakt.

Visites
Dokter gaat zonder chauffeur naar binnen. Dit scheelt PBM en ook (bij reguliere visites) de kans dat de Mobiel Assistent via medebewoners toch besmet raakt.
Maar mocht bij de visite de patiënt benauwd zijn en dus zuurstof behoeftig dan kan de chauffeur wel naar binnen komen met de zuurstof! We laten niet een patiënt met een saturatie van 82% wachten op een ambulance terwijl wij zuurstof in de auto hebben.

Gebruik instrumentarium op de huisartsenposten
Er is een thermometer en een otoscoop beschikbaar op de HAP voor elke dokter. Echter vragen wij een paraaf te zetten voor ontvangst omdat er jammer genoeg materiaal verdwijnt.
Het liefst zien we zo min mogelijk de eigen tas mee, aangezien alle inhoud makkelijk besmet kan worden. Wilt u graag de eigen RR meter mee, dan graag in de hand meenemen. Dit geldt ook voor de saturatiemeter.
Op de kamers van de Corona Huisartsenpost is overigens apparatuur aanwezig die de RR en saturatie kunnen meten.

Apotheek
Voor de dagapotheek is besloten alle coronaverdachte patiënten de medicatie thuis te laten bezorgen. Wilt u duidelijk op dat recept vermelden dat het een coronaverdachte patiënt betreft en vink het vakje bezorgen aan!
Vanaf de HAP geldt nog wel dat de begeleiders die niet ziek zijn de medicatie aan de balie mogen halen. Diegenen zonder begeleider kunnen naar huis gaan en bellen met de apotheek voor bezorging.
 
Verklaringen voor fysiotherapie en GGZ
Velen van jullie hebben waarschijnlijk al gemerkt dat sinds het aangescherpte beleid vanuit de overheid (23 maart), fysiotherapeuten en GGZ behandelaars een verklaring van de huisarts vragen om patiënten te kunnen behandelen. Dit verzoek is onzinnig en kost ons huisartsen extra tijd. Wij hebben dit besproken met de overkoepelende organisaties van fysiotherapeuten en de GGZ. Zij zullen hun leden hierover informeren.
Hadoks helpt met organiseren centrale VVT Coronazorg
Nadat ruim een week geleden het crisis coördinatieteam (CCT) huisartsen operationeel is gegaan en de centralisatie van alle Haaglandse huisartsen Coronazorg via Hadoks wordt georganiseerd, is onlangs ook het CCT voor de VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) gestart. Vandaag heeft op initiatief van Hadoks bestuurlijk overleg plaatsgevonden met de gemandateerde bestuurders van de VVT. De VVT gaat naar analogie van de gecentraliseerde Coronazorg ook de VVT Coronazorg op enkele plekken centraliseren. Ook onderzoeken de VVT en Hadoks hoe we gezamenlijk de 24/7 coronatriage vanuit de huisarts naar de VVT Coronazorg kunnen organiseren via het Triagecentrum (callcenter) van Hadoks Acute Zorg BV. We willen voorzien in ELV (EersteLijnsVerblijf) bedden voor laag complex, hoog complex en palliatieve terminale zorg en het triëren naar deze bedden zo organiseren zoals we dat ook via het Triagecentrum hebben georganiseerd voor de Corona Huisartsenpost.

Daarnaast onderzoeken we onder leiding van de GHOR hoe we in gezamenlijkheid 1 of 2 “Corona Hotel met Zorg” kunnen bemensen, om te voorkomen dat onnodig corona-verdachte patiënten in de over belaste ziekenhuizen terecht komen. Een team van COVID-huisartsen en Specialisten Ouderengeneeskunde bespreken morgen samen de details van deze gezamenlijke voorzieningen.
Bloedafnameposten Labwest deels gesloten, werkwijze aangepast  
Trombosepatiënten zijn door Labwest per brief geïnformeerd over de aangepaste werkwijze. 
Meer informatie leest u in deze brief voor huisartsen.
Landelijk Consortium Hulpmiddelen
Met een team van professionals uit ziekenhuizen, academische centra, leveranciers en producenten is een gezamenlijk initiatief opgericht, het ‘Landelijk Consortium Hulpmiddelen’. Doel is om voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen voor alle zorgverleners in Nederland. Dus niet alleen voor de ziekenhuizen, maar ook voor de gehandicaptenzorg, ggz en de thuiszorg. 
Evaluatie Triagecentrum en Corona Huisartsenpost
Ter informatie kunt u hier de evaluatie van de telefonie op ons Triagecentrum en het aantal consulten op de Corona Huisartsenpost inzien van 23 en 24 maart 2020.
U kunt al onze nieuwsupdates hier teruglezen.