Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief voor huisartsen
24 maart 2020
Update 24 maart 
Opvallend vandaag is dat we een verdubbeling zien van het aantal visites. Hierop hebben wij besloten om vanaf heden een tweede visiteauto in te zetten. Wij hebben de betreffende consultartsen persoonlijk geïnformeerd dat zij een gecombineerde consult/visite dienst hebben. Deze arts zal naar behoefte consulten of visites doen. Het lijkt erop dat het aantal contacten met de coronatelefoon gedurende de dag stabiel blijft maar er wel ziekere patiënten zijn.
 
Visites
U kunt als huisarts uw patiënten overdag zelf aanmelden bij de Corona Huisartsenpost. U kunt hierbij aangeven of u denkt dat er een consult of visite nodig is. Wel willen wij hierbij benadrukken dat visites alleen worden gereden op medische indicatie en dat de telefoonarts op het Triagecentrum hier uiteindelijk leidend in is. 
 
Als er geschouwd moet worden bij een mogelijk door COVID overleden patiënt, dan moet dit ook met PBM aan. Daarbij wil de GGD dan ook graag van het overlijden op de hoogte gesteld worden zodat ze dit kunnen meenemen in hun afronding.
 
AIOS  
Gezien de beperkte beschikbaarheid aan PBM nogmaals het verzoek om bij visitediensten waar PBM noodzakelijk is, maar 1 persoon naar binnen te laten gaan. Heeft u een AIOS bij u, dan zal deze niet mee naar binnen kunnen. 
 
Positieve test
Wij verzoeken u om ons te informeren indien u zelf positief getest bent op het coronavirus. Hetzelfde geldt als een patiënt van u positief getest is en deze in de ANW-uren fysiek contact heeft gehad met een iemand van Hadoks. Wij zullen dan de betreffende collega’s informeren en instrueren. Graag dit doorgeven via corona@hadoks.nl met als onderwerp ‘doorgeven positieve COVID’.
 
Wat betreft het testen is on advies om niet te snel te testen. Preventief testen heeft geen zin. Ook bij milde klachten is het aantal fout negatieve uitslagen erg hoog.
 
Filmpje beoordeling en beleid bij COVID patiënten
De SpoedHAG heeft wederom een illustratief filmpje en een stroomschema gemaakt. Dit maal over de fysieke beoordeling en het beleid bij COVID verdachte patiënten. Deze zijn beiden terug te vinden via www.spoedhag.nl .
 
Factuur extra diensten
Heeft u een extra dienst uitgevoerd op de Corona Huisartsenpost? U kunt uw factuur richten aan factuur@hadoks.nl. U kunt rekenen met een uurloon van € 85,-.  Vergeet op de factuur niet te melden dat het om een coronadienst gaat. 
 
Palliatieve patiënten
Wij kunnen ons voorstellen dat u zelf een terminaal bed van uw eigen patiënt wilt begeleiden. Ook indien deze patiënt COVID positief getest is. Gezien het beperkte aantal PBM willen wij u het volgende adviseren:
  • Houd zo veel als mogelijk 1,5 meter afstand van de patiënt 
  • Als er geen diagnostisch contact is met de patiënt volstaat het dragen van een chirurgisch masker. We zijn aan het inventariseren in hoeverre we (in zeer beperkte mate!) dit type masker kunnen verspreiden onder de HaROP coördinatoren.
  • Zolang er nog geen terminale setting is, is ons advies om de visite bij COVID verdenking door de Hadoks COVID-visite auto te laten doen.
Rooster volgende week
Morgen komt er meer informatie met betrekking tot het invullen van het rooster voor volgende week.
 
Dagpraktijk
Graag blijven we u vragen om ons op de hoogte te houden over zieken in uw praktijk, zodat wij een goed beeld houden van de reguliere dagzorg.
 
Voorbereiding
Hoe beter een huisarts is voorbereid voordat hij aan zijn dienst begint hoe beter de samenwerking verloopt. Graag vragen we van u om ruim op tijd voor uw dienst aanwezig te zijn en te zorgen dat u op de hoogte bent van de juiste informatie. De VS heeft een coördinerende rol en met uw vragen kunt u bij haar terrecht. 

Uzipas
Graag uw uzipas meenemen naar uw dienst en zorgen dat deze pas geldig en gebruiksklaar is. Heeft u een nieuwe uzipas neem dan contact op met Hadoks om deze werkend te krijgen in de systemen van Hadoks.  Voor de duidelijkheid er zijn geen leenpassen beschikbaar.

Zorg rondom kinderen
Vanuit de kinderartsen is de vraag gekomen hoe de zorg rondom kinderen en de Corona Huisartsenpost wordt ervaren. Zijn ouders bezorgder om hun kinderen te presenteren op de Corona Huisartsenpost? Is het voor jullie als huisartsen overdag moeilijk om de zorg rondom kinderen en COVID verdenking plaats te laten vinden in de Corona Huisartsenpost? Als jullie moeilijkheden hierbij ondervinden, horen wij dat graag via corona@hadoks.nl met als onderwerp COVID HAP.