Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht voor huisartsen
17 maart 2020
Update 17 maart 
Vandaag merkten wij dat het gestaag drukker wordt met de COVID verdachte patiënten. Ongeveer 150 x werd er een patiënt aangemeld voor het centrale spreekuur. Dat was iets meer dan verwacht, maar dankzij alweer enthousiaste collega’s kon dit weer opgevangen worden.
Om de zorg rondom de centrale opvang van COVID verdachte patiënten goed te kunnen blijven regelen is het echt zaak om de volgende punten nogmaals goed door te nemen:
  1. Wij verwachten dat de huisarts ZELF belt met de centrale lijn. Het is dus absoluut niet de bedoeling de patiënt het telefoonnummer van de aanmeldlijn te geven.
  2. Wilt u bij benauwdheidsklachten goed verder uitvragen naar de ernst? Vraag de patiënt zelf aan de telefoon en maak op die manier een objectievere inschatting. Eventueel kan gebruik gemaakt worden van beeldbellen. (AVG kan omzeilt worden door mondeling goedkeuring te vragen.)
  3. Bedenk bij mild piepen of ronchi of er wellicht ongezien een recept zou kunnen worden voorgeschreven. En kijk of hiermee de klachten minder worden. Ook hier geldt: nood breekt wet. Ook bij andere klachten is de mogelijkheid van een recept uitschrijven en follow up de volgende dag wellicht een optie.
 In de regio wordt in samenwerking met de ziekenhuizen een centraal COVID-centrum ingericht. Hier zullen huisartsen én specialisten samen een soort anderhalf-lijns SEH gaan bemannen. Het is helaas nog niet helemaal duidelijk wanneer dit precies van start kan gaan. Dit houdt in dat we nog niet aan de slag kunnen met het rooster van die week.

Samenwerking binnen hagro
Wel willen we u vragen om in de hagro SAMEN te kijken naar de verdeling in de praktijken. Wij adviseren u op de dagpraktijken alleen de hoogst noodzakelijke zorg te bieden. Hiermee voorkomt u clustering van patiënten in uw wachtkamer. Daarbij kunnen wij op die manier ook gebruik maken van vrijgeplande praktijkhouders voor het verrichten van de extra diensten op de COVID post.
Denk hierbij aan de volgende tips:
  1. Begin met een nagenoeg leeg spreekuur. Veel kan telefonisch, maar wilt u iemand toch zien dan kunt u uiteraard deze patiënt (zonder COVID verdenking) op uw spreekuur uitnodigen. Dat kan dan binnen datzelfde dagdeel, immers veel patiënten zijn thuis.
  2. De meeste diensten in het nieuw in te richten COVID centrum zullen relatief korte diensten zijn, 4-5 uur. Mocht u daarvoor of daarna nog op uw praktijk willen werken, is dat op zich dus te combineren.
  3. Bijkomend voordeel van niet te veel vooruit plannen is dat eventuele ziekte van een collega of andere medewerker in de praktijk beter op te vangen is.
Wij willen u wijzen op de nieuwe zaken in het dossier Corona. Hierin staan ook wat ‘weetjes’ over corona en NSAID’s of ACE-remmers. Klik hier.
 
Webinar
Morgen, woensdag 18 maart is er om 20 uur een webinar voor huisartsen. U kunt zich hier opgeven voor deze webinar. 

Daarnaast onze dank voor alle bemoedigende appjes, mailtjes en schouderklopjes. Eén van de voorbeelden: 
‘Ondanks alle onrust in het weekend hebben jullie als crisisteam wel echt iets moois opgezet. Ik heb de indruk dat we hier in de regio veel verder zijn dan in Rotterdam en Zeeland! Ik voel me als huisarts en wij als praktijk enorm gesteund! Respect!’

Voor de vroege vogels onder ons zal morgenochtend om 6.30u op BNR een kort interview plaatsvinden over onze vooruitstrevende aanpak in de regio.

Namens het crisisteam,
Ingeborg Rozenboom & Diederik Leerentveld
Aanmelden corona diensten
Wij ontvangen enorm veel reacties van zorgprofessionals die hulp aanbieden. Dit stellen we zeer op prijs en we maken daar graag gebruik van.

Om alles in goede banen te kunnen leiden, ontvangen we reacties graag via het aanmeldformulier via deze link. 
 
Afhankelijk van de beschikbaarheid en wat nodig is, wordt er door Hadoks contact opgenomen. 
Alle corona communicatie op een rij
Wist u dat u alle nieuwsupdates en bijlagen over het corona virus, die recentelijk door Hadoks zijn gedeeld, kunt vinden op Mijn.hadoks.nl

Nog nooit ingelogd op Mijn.hadoks.nl? Vraag een wachtwoord op via de inlogpagina van Mijn.hadoks.nl. U ontvangt een e-mail met een link voor het aanmaken van een wachtwoord. Mocht u deze niet ontvangen, controleer dan uw map ‘Ongewenste e-mail’. 
Communicatiemiddelen preventie en publieksvragen
Op de website van de Rijksoverheid zijn verschillende communicatiemiddelen in meerdere talen beschikbaar met diverse boodschappen. Mocht u deze willen gebruiken dan kunt u die hier downloaden