Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht voor huisartsen
16 maart 2020
Update 16 maart 
Vandaag was de eerste dag dat we vanuit de reguliere huisartsenpraktijk de COVID-19 verdachte patiënten hebben opgevangen. Met een enthousiaste spontaan aangemelde groep huisartsen zijn de patiënten op de HAP van het HAGA beoordeeld. Fijn om ook mooie reacties vanuit de collega’s te horen over de aanpak van deze crisis.
Graag wel uw aandacht voor enkele punten die vandaag duidelijk werden.
  1. Wij kunnen als huisartsen NIET testen op Corona. Dit is dus ook geen reden om in te sturen.
  2. Als na telefonische triage door uw assistente er twijfel is over de mate van ziek zijn, verwachten wij dat een arts het telefonisch consult overneemt! Als de huisarts van mening is dat patiënt dusdanig ziek is dat beoordeling op de post nodig is neemt de huisarts zelf contact op met het callcenter 070- 3640576.
  3. Alleen de huisarts belt met het nummer op het callcenter. Het is niet de bedoeling dat u het nummer aan de patiënten meegeeft!
  4. Kunt u kritisch telefonisch luisteren en de mate van ziekzijn bepalen van uw patiënt. Vandaag waren er uiteindelijk meerder patiënten ingepland voor het COVID spreekuur die uiteindelijk niet zijn komen opdagen. Gezien ook de schaarste van deze consultplekken graag uw inzet om alleen diegenen door te sturen die echt beoordeling nodig hebben.
  5. Als u denkt de patiënt telefonisch te kunnen helpen, bijvoorbeeld door middel van een recept zonder de patiënt te zien, dan heeft dat de voorkeur. (nood breekt wet).
  6. Alleen bij ABCD instabiele patiënten belt u zelf direct de ambulance.
Oproep aan alle huisartsen:
De ervaring van vandaag laat zien dat de werkdruk in de huisartsenpraktijken lager is dan normaal. De spreekuren staan lang niet allemaal vol. Op het HAGA en het callcenter kunnen we uw hulp hard gebruiken. Is er in uw hagro de mogelijkheid om 1 dokter ‘vrij’ te maken om ons op de andere locaties te helpen dan horen wij dat graag via uw HAROP-coördinator. Deze kan de beschikbaarheid doorgeven op corona@hadoks.nl. Geef hierbij duidelijk naam, telefoonnummer, emailadres en de beschikbaarheid door. 

Ook voor de avond, nacht en weekenddiensten zijn wij op zoek naar huisartsen om de extra diensten te kunnen bemannen. Op dit moment putten wij vooral uit waarnemers, maar wij willen ook de praktijkhouders vragen zich aan te melden voor een extra dienst.

Graag wijzen wij u er ook op dat de SBOH (Stichting beroepsopleiding huisartsen) besloten heeft dat huisartsen in opleiding die ten gevolge van de coronacrisis onvoldoende werk hebben, in samenspraak met hun opleider en opleidingsinstituut elders ingezet kunnen worden. Klik hier voor meer informatie. Huisartsen in opleiding kunnen bij Hadoks ook goed ingezet worden, bijvoorbeeld in het Triagecentrum. Ook zij kunnen zich aanmelden via corona@hadoks.nl.

Graag vernemen wij ook via de HAROP-coördinatoren of er zieken zijn onder uw collega’s, zodat wij een overzicht kunnen houden op de beschikbare hulp of als er formatieproblemen ontstaan in uw hagro. Bij ziekte graag eerst binnen de hagro zoeken naar een oplossing.
Brief GGD aan huisartsen
Omdat niet alle waarnemers informatie van de GGD ontvangen, hierbij de brief die 15 maart is gestuurd naar de huisartsen:
Brief aan huisartsenpraktijken 15 maart 
Informatie over coronavirus voor professionals 14 maart 
Aanpassing beleid LapWest
Ook LabWest is genoodzaakt om maatregelen te nemen om het risico op blootstelling aan het coronavirus bij hun medewerkers en patiënten te minimaliseren.  Ze vragen uw medewerking hierbij met betrekking tot de volgende zaken: 
  • In navolging van het bericht van het HagaZiekenhuis willen wij u nogmaals verzoeken alleen bloedonderzoek aan te vragen indien dit strikt noodzakelijk is voor het klinisch beleid van de patiënt. Op deze manier willen wij volle wachtkamers bij de verschillende bloedafname punten voorkomen.
  • Indien het toch noodzakelijk is om bloedonderzoek te laten afnemen bij voorkeur de patiënt  hiervoor door te verwijzen naar één van de prikposten van LabWest. Zie voor een actueel overzicht van onze prikposten: www.lab-west.nl -> ik ben patiënt -> “de locaties”
  • Indien een patiënt alleen naar de poliklinische bloedafname in het ziekenhuis kan komen dan gaarne hiervoor een ‘ bloedafname op afspraak’  laten maken. Hierdoor willen wij de toestroom aan patiënten beter spreiden over de dag en volle wachtkamers proberen te voorkomen. Dit kan aangevraagd worden via onze website: www.lab-west.nl -> ik ben patiënt -> onder kopje “algemeen” kiezen voor “bloedafname op afspraak” -> maak een afspraak -> kies dag en tijd -> vul contact gegevens in -> bevestig afspraak. Patiënt kunnen zich melden bij de balie.
  • Wij zien momenteel een stijging van het aantal “thuisafnames”. Wij beschikken door de genomen maatregelen van de overheid over minder personeel. Thuisafnames vergt veel tijd van onze medewerkers en wij voorzien op relatief korte tijd mogelijk problemen bij het inplannen van deze afnames aan huis. Wij vragen u dan ook dringend echt alleen een “thuisafname” aan te vragen indien de patiënt niet mobiel is en zich dus niet naar een prikpost in de buurt kan (laten) begeven.
  • Bloedafname bij patiënten met grote verdenking op corona besmetting alleen indien strikt noodzakelijk voor klinisch beleid. Dit niet alleen om risico op besmetting te voorkomen, maar ook om het gebruik van schaaarse beschermingsmaterialen tot het strikt noodzakelijke te reduceren. Stuur deze mensen niet naar een prikpost maar vraag daarvoor een thuisafname aan en informeer ons dat de patiënt in quarantaine zit. Wij moeten dan aangepaste voorzorgsmaatregelen nemen en dienen hier dus van te voren van op de hoogte te zijn.
  • Momenteel krijgen wij steeds meer berichten van huisartsen die de bloedafname in hun huisartsenpraktijk sluiten. Aangezien wij door de genomen maatregelen van de regering momenteel al kampen met lagere personele bezetting zijn wij ook genoodzaakt om een aantal INR prikposten te sluiten. Dagelijks zullen wij onze website bijwerken en aangeven welke prikposten nog wel beschikbaar zijn.
Toenemende drukte Triagecentrum en posten.
Erg blij met vele reacties van huisartsen om bij te springen! 
  • De wachttijd aan de telefoon op het Triagecentrum liep het afgelopen weekeind op tot 60 minuten. Er werd direct opgeschaald en extra capaciteit van huisartsen aangetrokken. 
  • Het afgelopen weekend zijn gemiddeld twee keer zoveel telefoontjes afgehandeld dan in een normale periode. Zie het schema.
  • Visites en consulten zijn binnen de norm afgehandeld.
  • Het doorleiden van corona(verdachte) patiënten naar een centrale plek op de huisartsenpost in Haga leidde merkbaar tot meer rust op een aantal praktijken (opgemaakt uit de reacties die wij ontvingen).