Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbericht corona voor huisartsen
15 maart 2020
Plan van aanpak maandag 16 maart 2020
Het afgelopen weekend is gebleken dat COVID-19 hard om zich heen grijpt. Gemaakte plannen blijken een dag later niet meer effectief. Hierop heeft de veiligheidsregio het besluit genomen alle COVID-19 patiënten te centraliseren.
Vanuit de veiligheidsregio is aan Hadoks de opdracht gegeven om alle COVID-19 verdachte patiënten (alle patiënten met luchtwegklachten, maar ook patiënten met hevige buikklachten in combinatie met luchtwegklachten) weg te houden van de huisartspraktijken. Dit betekent dat we in de reguliere praktijk geen COVID-19 patiënten zelf meer mogen zien. Ook niet als dit inmiddels goed geregeld is met uw HAGRO! Dit heeft voor de huisartsenpraktijk de volgende consequenties:

  1. Patiënten die luchtwegklachten hebben maar na triage geen beoordeling nodig hebben, krijgen het advies thuis te blijven en uit te zieken.
  2. Mocht er twijfel zijn bij uw assistente over de mate van ziekzijn, is het verzoek dat u als huisarts zelf telefonisch de patiënt beoordeelt. Regel hiervoor binnen uw praktijk of HAGRO voldoende telefoondokters.
  3. Bent u van mening dat uw patient zo ziek is dat deze beoordeeld moet worden, dan gebeurt deze beoordeling via de huisartsenpost van Hadoks.
  4. Patiënten die in staat zijn naar de huisartsenpost te komen zullen hiervoor een afspraak krijgen op de locatie HagaZiekenhuis!
  5. Patiënten die aan huis moeten worden bezocht, zullen een visite krijgen van een ingeroosterde Hadoks-dokter.
  6. Mocht u een patiënt hebben die u voor beoordeling op de huisartsenpost of middels visite wilt aanmelden, belt u met het volgende telefoonnummer: 070 - 364 05 76.
  7. We vinden het heel begrijpelijk als u zelf de visites wilt maken bij terminale patiënten met luchtwegklachten. Let wel op uw persoonlijke beschermingsmiddelen.

Mocht één van uw patiënten een afspraak krijgen op locatie HAGA dan geldt het volgende:
Patiënt zelf liefst in de auto laten zitten (of buiten de post laten staan). Een begeleider (zonder klachten) meldt bij de balie van de HAP dat zij gearriveerd zijn en gaat na controle van telefoonnummer weer naar buiten/auto. Als de huisarts de patiënt kan ontvangen, worden zij gebeld en kunnen zij direct naar de consultkamer gaan. Dit om contaminatie tussen de wachtkamerpatiënten te voorkomen.

Voor al uw ABCD instabiele patienten belt u zelf de ambulance middels het u bekende nummer.

Het is goed mogelijk dat dit beleid maar voor één of enkele dagen geldig is. Veranderingen hierin zullen wij zo spoedig mogelijk met u communiceren.

Adviezen aan de dagpraktijk:
  • Pas de tekst van uw telefoonbandje aan zodat patiënten die niet persé telefonische beoordeling nodig hebben deze boodschap al gehoord hebben.
  • Zorg voor voldoende ondersteuning van één of meerdere artsen mocht telefonische beoordeling door een arts nodig zijn.
  • Mocht een patiënt van u een consult of een visite nodig hebben, is het fijn als de opt-in button open staat. Vraag dit niet maar bij voorkeur stellig benoemen dat het open gezet wordt. Dit kan ook voor een bepaalde tijd (direct bij openzetten is dat in te stellen. Wij adviseren zeker een maand open te zetten).

Extra inzet van huisartsen is gewenst/verzoek aan HaROP-coördinatoren
Wij hebben reeds wat aanmeldingen van dokters die we extra in kunnen zetten voor diensten. Wij houden er rekening mee dat we in de komende tijd meer hulp nodig hebben. Wij zullen daarom de HaROP-coördinatoren vragen om binnen de wijk te inventariseren of ook gedurende de dagzorg een huisarts extra ingezet kan worden op drukke locaties.
Aan de HaROP-coördinatoren de vraag om dit dagelijks te monitoren zodat, mocht de nood hoog zijn, u weet of u iemand beschikbaar kan stellen.

Aan een ieder die extra dienst doet of al heeft gedaan: u kunt uw factuur a € 85,-  per uur sturen aan factuur@hadoks.nl

Hierbij ook een oproep aan alle reserve-diensten: ga er vanuit dat u ingezet moet worden.

Melding aan GGD: alleen de middels positieve test bewezen patiënten moeten gemeld worden. Dit houdt in dat laboratoria en ziekenhuizen dit doorgeven aan de GGD. COVID-verdachten patiënten die verder niet getest zijn hoeven niet meer gemeld te worden.

Namens het Hadoks crisisteam
Ingeborg Rozenboom, kaderhuisarts
Diederik Leerentveld, huisarts