Hadoks Online lezen  |  Afmelden
13 maart 2020
Update coronavirus 13 maart
Er is op dit moment sprake van een deels opgeschaalde situatie bij het Hadoks crisisteam in verband met de aangescherpte casusdefinitie op 13 maart jl.. Klik hier voor de meest recente casusdefinitie.

We willen u wijzen op de vanmiddag nog verzonden e-mail van de GGD met voorlopige instructie voor de huisartsen met betrekking tot het coronavirus. Zie hiervoor uw mailbox.

Naar aanleiding van de aangepaste casusdefinitie onderzoekt Hadoks de mogelijkheden om huisartsen in hun dagpraktijk en de HAP te ondersteunen door visites naar mogelijke coronapatiënten thuis centraal binnen Hadoks te organiseren. Hiervoor is onder waarnemers een oproep gedaan. Deze ondersteuning treedt in werking zodra er binnen uw eigen HAGRO (huisartsengroep) geen benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen meer aanwezig zijn. Wij houden u hiervan op de hoogte.

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) heeft onder de acute zorg van Hadoks, de Huisartsenposten en huisartsenpraktijken middels een steekproef geïnventariseerd welke persoonlijke beschermingsmiddelen de komende week nodig zijn om tekorten te vermijden. Dit weekend worden wij op de hoogte gesteld of de geïnventariseerde middelen geleverd kunnen worden. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Het Hadokscrisisteam heeft een stroomschema triage zelfverwijzer met luchtklachten en koorts gemaakt voor de HAP en huisartsenpraktijken. Dit schema ligt op alle posten. Klik hier voor het stroomschema

Naar aanleiding van de aangepaste casusdefinitie heeft Hadoks de tekst voor de telefoonbeantwoorder aangepast. Wellicht heeft u hier ook iets aan, deze tekst kunt u op uw telefoonbeantwoorder inspreken.

Van collega-huisartsen uit Brabant hebben wij ervaringen ontvangen met betrekking tot het behandelen van corona patienten:
  • Inrichten van een ‘coronavirus spreekuur op afspraak’ aan het einde van de dag. Zo komen patiënten die eventueel besmet zijn met het coronavirus niet in aanraking met andere niet-coronapatiënten. Laat patiënten in de auto wachten en laat de assistent naar de patiënt bellen op het moment dat ze naar binnen kunnen komen.
  • Binnen een huisartsengroep (in onze regio de HAGRO) een arts of praktijk aanwijzen waar alle patiënten met coronaklachten gezien kunnen worden en voor deze praktijk of arts alle benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen centraliseren.
  • Patiënten met coronaklachten die zonder afspraak de praktijk bezoeken en geen bedreigende klachten hebben, terug naar de auto of huis te sturen en telefonisch contact op laten nemen met de doktersassistent.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen raken schaars. Gebruik de beschermingsmiddelen enkel wanneer dit echt nodig is en blijf de hoeveelheden inventariseren binnen uw HAGRO.

Wij willen u vragen binnen uw praktijk en uw HAGRO hierover gezamenlijk afspraken te maken.